Szombathelyen megvalósult az ellenzéki összefogás, az összezavarodott jobboldal egymást üti

Leváltotta a szombathelyi tévé vezetőjét a helyi ellenzék. Kinevezte a helyére a megyei lap volt főszerkesztőjét, és a képviselőik megszavazták, hogy újraindítják a város újságját, a Savaria Fórumot. Közben a várost hivatalosan irányító fideszes képviselők migránsoztak, húzták az időt, ismeretlenek szobanövényekkel torlaszolták el a képviselő-testületi ülés termének bejáratát. A polgármester pár nappal később a téma újratárgyalását kérte. Az ellenzék nem akarja már most kezébe venni a város teljes irányítását, inkább megvárnák az őszi választásokat, de az önkormányzati cégek felügyelőbizottságaiba hamarosan delegálni fognak új tagokat.

2019. március 5., 08:29

Szerző:

„Dolgozik a frakció, készülünk a holnapi közgyűlésre. Figyeljétek, jó lesz!” – ezt posztolta ki a Facebook-oldalára Nemény András, az MSZP megyei elnöke, az Éljen Szombathely! frakció vezetője a megbeszélésükről szóló kép alá. A közös szelfin mindenki mosolyog. Nem csoda, hiszen Nemény azt ismertette, milyen lehetőségeik vannak, miután a Fidesz kisebbségbe került a szombathelyi közgyűlésben. Végül megállapodtak abban, hogy kezdeményezni fogják a városi televízió vezetőjének leváltását, a Savaria Fórum című önkormányzati újság újraindítását, az út- és játszótér-felújítás beépítését a költségvetésbe, és azt is, hogy a városi tisztviselők programját hozzák nyilvánosságra. Ez utóbbi szükségességét Nemény lapunknak azzal indokolta, hogy a tisztviselők programjáról eddig rendre csak a Fidesszel rokonszenvező média értesült, mások viszont nem.

Végül a közgyűlésben sikerült átvinni a javaslataik nyilvánossággal kapcsolatos részét, de a költségvetést nem tudták elfogadni, csaknem két tucat napirendi pont kimaradt, így március 13-án folytatják. Puskás Tivadar polgármester (Fidesz-KDNP) az ülés elején előhozakodott azzal a javaslatával, hogy hívják vissza az eddig a jobboldallal szövetkező Molnár Miklóst, a Pro Savaria képviselőjét az alpolgármesteri posztról, amit az ellenzék nem fogadott el.

Az ok: hetekkel ezelőtt Nemény András beterjesztett egy indítványt, amely szerint a túlóratörvényt ne alkalmazzák az önkormányzat intézményei és százszázalékos tulajdonú cégei. Molnár megszavazta a napirendet, és ezután már csak egyszerű többség kellett az indítvány elfogadásához. Ezt jobbikos támogatással tudta biztosítani az ellenzék. Ezzel lavina indult el Szombathelyen.

A napirendre áment mondó Molnár nem szavazott a túlóratörvénnyel kapcsolatos előterjesztésről, a voksolás előtt elhagyta az üléstermet. Ő korábban a Styl Ruhagyár kereskedelmi igazgatója volt, és rendkívül elkapkodottnak, átgondolatlannak, rosszul időzítettnek tartotta a gyorsan bevezetett jogszabályt.

Molnárt Puskás és a Vas megyei Fidesz-elnök, Hende Csaba is árulónak kiáltotta ki, szerintük a jobbos képviselő ezzel az ellenzék mellé állt. Hiába nem voksolt a határozat mellett, szavazata révén lett egyáltalán határozatképes a közgyűlés. Korábban írtunk róla, hogy Hende a Vas Népének adott, címoldalon megjelent nyilatkozatában ezt mondta róla: „Cselekedete kapcsán eszembe jutnak az ókori római történetírónak, Tacitusnak a szavai: Az árulókat azok is gyűlölik, akiknek szolgálnak.” Ezért Molnár bocsánatkérést követelt, amit lapzártánkig nem kapott meg.

Sőt, a Nyugat.hu információi szerint Puskás még telefonkampányba is kezdett, és a vélhetően rögzített szövegben megismételte a Molnárral szembeni vádjait. Egy, először lapunkban megjelent 2014-es őszi dokumentum szerint – amelyet azóta Molnár is nyilvánosságra hozott – az alpolgármester vállalta, hogy az ötéves ciklus időtartama alatt „szavazatával mindvégig és minden vele egyeztetett ügyben” dr. Puskás Tivadar polgármestert támogatja. Csakhogy Molnár egyszer sem szavazott Puskás ellen, a túlóratörvénnyel kapcsolatos előterjesztésre sem voksolt. Molnár sajtótájékoztatóján azt mondta, szomorú, hogy nyolc év után nem tudja a polgármesterének tekinteni Puskás Tivadart, de szerinte sokan vannak ezzel így.

A legutóbbi közgyűlésen ismeretlenek szobanövényekkel (tujával és fikusszal) torlaszolták el a képviselő-testületi ülés nagytermének bejáratát, a fideszes képviselők húzták az időt, migránsoztak, méltatták a polgármestert, aki szintén arról beszélt, mennyi eredményt értek el. Az ülésre megérkezett Hende Csaba is, aki a Nyugat.hu tudósítása szerint felszólította Molnárt, hogy térjen vissza a jobboldalra.

Lóg a tóga: Puskás Tivadar és Hende Csaba 2012-ben a Savaria Karneválon
Fotó: MTI//Kászoni László

Hende a helyi Fidesz irányítója. Amikor 2015-ben lemondott a honvédelmi miniszteri posztról – Orbán Viktor ugyanis elégedetlen volt a déli határzár építésének ütemével –, Hendét szinte azonnal a Fidesz vasi elnökének választották. Hendének nem csak Molnárral romlott meg a viszonya, hanem a másik fideszes alpolgármesterrel, Koczka Tiborral is.

Miközben az összezavarodott jobboldal egymást üti, az ellenzék egyre magabiztosabban veszi át az irányítást: megszavazta a fejcserét a tévé élén és az önkormányzati lap felélesztését. Az ingyenes városi lap 1991 augusztusától tavaly januárig létezett.

– Lovass Tibor, a városi tévé eddigi vezetője lojális volt a Fideszhez – magyarázza Nemény András. – A rabszolgatörvénnyel kapcsolatos televíziós vita megrendezésének először zöld utat adott, aztán lemondta. A közgyűlések utáni frakcióvezetői vitákat mindig megtartotta a tévé, de a többi műsorukba kizárólag fideszes képviselőket hívtak, ellenzékieket nem. Lovass munkaviszonyát, nem szüntetnék meg, ezután műsorvezetőként dolgozhatna tovább. Helyére Halmágyi Miklóst, a Vas Népe című megyei lap korábbi főszerkesztőjét nevezték ki. – Tőle azt várjuk el, hogy dolgozza ki a televízió objektív működésének modelljét. A műsorokban ugyanannyit szerepeljenek az ellenzéki képviselők, mint a kormánypártiak. Nem szeretnénk, ha csak rólunk szólna a tévé – mondja Nemény.

Halmágyi Miklós a rendszerváltozás idején elindult regionális hetilapnak, a Tér-Képnek volt az egyik alapítója, vezetője, később a Vas Népe főszerkesztőjeként dolgozott évtizedekig, amíg a több nyugat-magyarországi megyei lapot kiadó Pannon Lapok Társasága Fidesz-közeli kézbe nem került. Nemény szerint Halmágyi függetlensége éppen a szakmai múltja miatt nem kérdőjelezhető meg. A helyi Fidesz egy közleményben mégis azzal támadta, hogy Halmágyinak „nincs televíziós tapasztalata és kinevezése kizárólag a bevándorláspárti szivárványkoalíció érdekét képviseli”.

„Nem tudnak befolyásolni”

Nem az ellenzék lapja vagy tévéje kívánunk lenni, de a jobboldalé sem. A Vas Népe főszerkesztőjeként is mindig azt mondtam: az újságot az olvasónak írjuk – nyilatkozza lapunknak Halmágyi Miklós, a szombathelyi Médiacentrum frissen kinevezett vezetője.

– A Fidesz szerint az ön kinevezése – és most idézem a közleményüket – „kizárólag a bevándorláspárti szivárványkoalíció érdekét képviseli és nem a szombathelyi emberekét”. Meg azt is mondják, nincs is tévés tapasztalata.

- Tévés múltam valóban nincs. De több mint harminc éve dolgozom a print és online médiában, általában vezetői pozíciókban. Nemcsak szerkesztéssel, hanem értékesítéssel, kiadással is foglalkoztam. A Médiacentrum Kht. vezetéséhez pedig nem elsősorban tévés, hanem menedzseri tapasztalat kell. A szombathelyi városi televízió nincs rosszabb, de jobb állapotban sem, mint más önkormányzatok által működtetett médiumok. Egy dolog azonban hiányzik: az objektivitás. Ennek helyreállítása lesz az egyik feladatom. A másik, hogy újraindítsam az önkormányzati újságot. Az pedig közérdek, hogy egy városi hetilapból is tájékozódhasson Szombathely lakossága.

- Veszélyes a helyzete, hiszen könnyen előfordulhat, hogy az ellenzék azt mondja, most mi szerepeljünk többet, mint a fideszesek.

- Ha ezt mondták volna, nem vállalom. De nem mondták. Kizárólag azt kérték, hogy az objektivitást biztosítsam, ami valljuk be, ma hiányzik a magyar médiából. Nem az ellenzék lapja vagy tévéje kívánunk lenni, de a jobboldalé sem. A Vas Népe főszerkesztőjeként is mindig azt mondtam: az újságot az olvasónak írjuk.

- Az önkormányzati kampány idején nagy lesz a kísértés a befolyásolásra.

- Nem fogom hagyni. Nincs olyan dolog, amivel befolyásolni tudnak. Legfeljebb egy dologtól tartok: nehogy a jobboldal bojkottálja a tévét vagy az újságot. A Vas Népénél 1993-tól voltam főszerkesztő, van gyakorlatom a kérdésben, tudom kezelni ezeket a helyzeteket.

- Mit tervez változtatni a televízió működésében, műsorszerkezetben, munkaszervezésben?

- Egy hónapon van arra, hogy a Savaria Fórum újraindításához szükséges terveket előterjesszem. Az biztos, hogy minden háztartásba ingyen el kell jutnia az újságnak. Nemcsak a várossal kapcsolatos híreket fogjuk közölni, az is elvárás, hogy egy-egy probléma, ügy hátterét részletesebben kifejtsük. Nem politikai, hanem szakmai értelemben. A lap várhatóan május táján indulhat el. A tévé most tartalmilag és vizuálisan is az idősebbek ízlésének felel meg. Ennél frissebb, dinamikusabb, fiatalosabb, kreatívabb városi televízióra van szükség, aminek alakításában aktívabb szerepet szánok a tévénézőknek. A nézettség csökkenését is meg kell állítani, jó lenne a televízió korábbi népszerűségét visszaszerezni.

- Látta, hogy az ön lapját kiadó Pannon Lapok társasága miként jutott Fidesz-közeli kézbe. Elégtételt érez, hogy – ha önkormányzati újsághoz is – de visszatérhet?

- Nem elégtételt érzek, kíváncsiság van bennem: vajon ebben a helyzetben, a mostani szakmai és emberi viszonyok között, hogyan lehet megvalósítani azt, amit elterveztem.

(A cikk szerzője a ’90-es években a Halmágyi Miklós vezette Vas Népe munkatársa volt.)

Kérdés, hogy az ellenzék folytatja-e a nyomulást, és még az őszi önkormányzati választás előtt átveszi az irányítást Szombathelyen. A vasi megyeszékhelyen már lényegében megvalósult az ellenzéki összefogás. A Jobbikkal még zajlanak a tárgyalások, de az már biztos, hogy a közös polgármesterjelölt Nemény lesz.

Ő lapunknak azt mondta, nem készülnek idő előtt átvenni a város vezetését, csak fel akarják mutatni, hogy sikeres választási eredmény után miket szeretnének megvalósítani. Ezért kezdeményezték már most az utak, a járdák és a játszóterek fejlesztését. Még a bizottsági struktúrákban szeretnének mielőbbi változást elérni, több ellenzéki tagot küldenének a testületekbe és az önkormányzati tulajdonú cégek felügyelőbizottságaiba.

Az önkormányzati törvény szerint a polgármester, ha a közgyűlés döntéseit a helyi önkormányzat érdekeit sértőnek tartja, egy alkalommal kezdeményezheti az ismételt közgyűlési ülést. Ezt múlt vasárnap kelt beadványában Puskás Tivadar meg is tette.

Megkerestük a polgármestert, aki lapunk kérdéseire írásban válaszolt. Úgy fogalmazott, hogy ez ellenzéki pártok számos előkészítetlen és jogilag aggályos napirend javaslattal zilálták szét a legutóbbi közgyűlés munkáját. Arra a felvetésünkre, hogy az ellenzék szerint a polgármester időhúzásra játszik, azt írta,

„amennyiben az ellenzék nem ilyen destruktív szándékkal érkezik a testület ülésére, maradt volna idő a város költségvetésének tárgyalására. Úgyhogy a szocialisták ezen állítását a leghatározottabban visszautasítom.”

Arra a kérdésre, miként értékeli, hogy az ellenzék kezdi átvenni az irányítást a közgyűlésben, úgy válaszolt: „Molnár Miklós civil alpolgármester több évtizednyi közös munka után elárulta azt a jobboldali közösséget, akitől a mandátumát kapta, és az októberi önkormányzati választások előtt láthatóan értékrendet váltott. Arról nem is szólva, hogy a Jobbik képviselője is a baloldali frakcióhoz csatlakozott”. Szerinte Molnárnak kell eldöntenie, hogy „megéri-e neki több évtizednyi, a közösség érdekében végzett munkát eldobnia a rövidtávú politikai érdekei miatt”. Hozzátette, az alpolgármestert a költségvetés előkészítése kapcsán többször is személyes egyeztetésre hívta, ám ő ezeken nem jelent meg.

Azt is kérdeztük Puskástól, elfogadhatónak tartja-e az ellenzék óvoda- és útfelújítási kezdeményezéseit. Mint írta, Szombathelyen eddig is nagyszabású fejlesztései programok zajlottak és zajlanak. „Ennek keretében szinte valamennyi bölcsődénket és óvodánkat sikerült felújítani és komfortosabbá tenni, és a célunk, hogy valamennyi intézményünk megújulhasson. „Szívesen meghallgatom az ellenzéki javaslatokat is, de a konkrétumokat sajnos nem ismerem a terveikből” – tette hozzá.

Nemény azon állítására, miszerint Lovass a helyi tévé eddigi vezetőjeként nem tudott objektív lenni, Puskás így reagált: „Lovass Tibor kiváló szakmai munkát végez, az ellene felhozott vádakat továbbra sem tudom másként, mint politikai tisztogatásként értelmezni. Nemény András ezzel a lépésével pontosan az objektivitás ellen lépett fel, és megdöbbentőnek tartom, hogy esélyt sem adtak Lovass Tibornak, hogy az ellene felhozott vádakra szakmai érvekkel reagáljon.”

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.