Belháború van a Fideszben Gyulán, kiszivárgott a pártból kizárt volt alpolgármester Orbán Viktornak írt levele

2019. augusztus 15. 10:04 - szerző: 168 Óra

Két hónappal az önkormányzati választások előtt valóságos háború zajlik Békés megye második legnépesebb városában, Gyulán. A volt gazdasági alpolgármester, a mára már a pártból is kizárt Galbács Mihály 23 oldalas dolgozatot írt arról, hogy Gyulán összenőtt a városvezetés és egy vállalkozói kör, amely szerinte kapcsolatainak köszönhetően nyeri el a közbeszerzéseket. Az írás a Magyar Narancs és az Index szerkesztőségébe is eljutott.

A dokumentumban az olvasható, hogy

a helyi fideszes vezetők kiszorították a régieket, egy szűk kör hozza a döntéseket.

Galbács Mihály leveléből kapott egy példányt Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László házelnök, Kubatov Gábor pártigazgató és Kerényi János dél-alföldi regionális pártvezér is. Bár a politikus állítólag nem a nyilvánosságnak szánta levelét, az országos pártvezetés mellett a városban is terjedt, és több szerkesztőséghez eljutott.

Galbács Mihály azt állítja, hogy az utóbbi években Görgényi Ernő Alt Norbert és Kónya István alpolgármesterrel, illetve a Békés Megyei Kormányhivatal korábbi vezetőjével, Gajda Róberttel összefogva uralja a gyulai Fideszt, minden tőlük függ, mindenről ők döntenek. A volt alpolgármester csak úgy emlegeti őket, mint a „négyek”.

Szerinte az új emberek tudatosan szorítják ki a régi Fidesz-tagokat, és a „négyek” meg akarták győzni Kovács József országgyűlési képviselőt is, hogy ne ő induljon a 2018-as parlamenti választáson. Kovács József mégis indult, és nyert.

Fotó: gyulatelevizio.hu

A Magyar Narancsnak Görgényi Ernő cáfolta a levélben leírtakat, de azt ő is és Galbács Mihály is megerősítette a lapnak, hogy a levél nem hamisítvány.

A polgármester válaszában azt írta, hogy a dolgozat az egykori nyilas, majd ÁVH-s kapcsolatokkal rendelkező házmesterek munkásságát idézi, és az a célja, hogy az ő polgármester-jelöltségét a Fideszben megfúrja.

Jelezte azt is, hogy megbízta ügyvédjét, hogy jelentős érdeksérelmet okozva elkövetett rágalmazás vétsége miatt forduljon bírósághoz. 

A levél szerzője azt válaszolta a Magyar Narancs érdeklődésére, hogy

ő nem áruló, nem fordult a sajtóhoz, a párton belül próbálom intézni az ügyet, fideszesnek tekinti magát.

Tisztában van azzal, hogy a Fidesz gyulai szervezete nemrég kizárta, de fellebbezett, a Fidesz országos etikai bizottságához fordult.