Karsai Dániel is kegyelmet kért, de nem kapott

Karsai Dániel még január elején fordult Novák Katalin lemondott köztársasági elnökhöz, hogy kegyelmezzen meg neki. Hiába. 

2024. február 16., 13:30

Szerző:

Karsai Dániel arra kérte Novák Katalin, hogy kegyelmezzen meg azoknak, akik olyanoknak segítenek az eltávozásban akik gyógyíthatatlan, halálos betegségben szenvednek. Hiába. A gyógyíthatatlan betegségben szenvedő alkotmányjogász jelezte, hogy felvetését a következő államfőnek is be fogja nyújtani – írja az Index. 

Karsai korábban arról posztolt, hogy az államfő közvetlen megválasztása alkotmányjogi szempontból aggályos – itt írtunk róla korábban. Most Karsai arról beszél, hogy a köztársasági elnöki kegyelem nem korlátozható semmilyen bűncselekmény kapcsán, tehát az Orbán Viktor által kezdeményezett Alaptörvény-módosítás alkotmányjogi szempontból hibás és azt nem szabad elfogadni.  „A legsötétebb gaztettet elkövető ember életében is felmerülhet olyan körülmény, ami indokolhatja az elnöki kegyelmet”– írja Facebook posztjában az alkotmányjogász.

Karsai Dániel szerint a kegyelmezési eljárás legyen nyilvános 

Karsai szerint az Orbán Viktor által kezdeményezett Alaptörvény-módosítás inkább a kormányzat egészét érintő politikai botrány kommunikációs megoldása, mint jogi megoldás. Állítja, nem lehet egyes bűncselekmény-fajták korlátozásával megakadályozni az elnöki kegyelem visszaélésszerű alkalmazását, ezért az Alaptörvény ez irányú módosítását nem szabad elfogadni. Azt írja, hogy sokkal több értelme lenne azon felvetéseknek és Alaptörvénybe iktatásának, mely a kegyelmezési eljárás átláthatóságát teremtené meg.  Ennek kulcsa pedig szerinte a nyilvánosság.

„A kegyelmi döntéseknek nyilvánosnak kell lennie. Ideértve a kegyelemben részesülő nevét, az elkövetett bűncselekményt, a kegyelmi kérvényt és a kegyelmet kimondó határozatot, melyet megfelelő indokolással kell ellátni. Ez összességében megfelelő garanciát adna arra, hogy a jövőben a mostanihoz hasonló, a köztársasági elnök intézményéhez méltatlan esetek ne fordulhassanak elő”– írja Karsai. 

„Azt javasoltam, hogy az (ex)köztársasági elnöki asszony nyilvánosan vállalja, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik olyanoknak segítenek az eltávozásban, akik gyógyíthatatlan, halálos betegségben szenvednek és emiatt elviselhetetlen mértékű fizikai és mentális szenvedésnek vannak kitéve. Magyarul, az öngyilkosságban való közreműködés büntetőjogi következménye alól való mentesülést szerettem volna ezen a speciális úton elérni”– írja. Hozzá teszi, szigorúan olyan betegek és segítőik számára, akik elviselhetetlen mértékű és megoldhatatlan szenvedésnek vannak kitéve. Javasolta továbbá, hogy a köztársasági elnököt az ilyen kegyelmezési ügyekben egy bizottság segítse. Javaslata szerint a bizottság tagjai között lennének orvosok, pszichiáter, és büntetőjogi szakértő is. „Ez a bizottság állást foglalna a köztársasági elnök számára, hogy valóban indokolt volt az öngyilkosságban való közreműködés az érintett személy szenvedésének megszüntetésére és arra az érintett akaratával egyezően került sor”– írja és Karsai szerint így nyílna lehetőség a a kegyelmezési jogkörben megrendült bizalom helyreállítására is.

(Kiemelt képünkön: Karsai Dániel alkotmányjogász. Fotó: Karsai Dániel Facebook oldala)

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai problémákat tapasztaltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei Budapesten, egy II. kerületi vendéglátóhely ellenőrzése során, emiatt az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, és megközelítőleg 50 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.

Toroczkai László úgy gondolja, hogy a Mi Hazánk majálisán feltűnt náci karlendítőkről született fotó csak médiamanipuláció, hiszen a média egyik része le akarja járatni a mozgalmukat, a másik része pedig totálisan elhallgatja a pártjukat.