Rábólintott a bíróság Nagy Blanka ellenében a Ripost fellebbezésére, mégse kell helyreigazítania mindent a propagandalapnak

2019. július 23., 15:29

Szerző:

Eddig sorra nyerte a pereket Nagy Blanka az őt lejáratni próbáló kormánylapok ellen, de a Fővárosi Ítélőtábla ezúttal felemás ítéletet hozott, rábólintottak a Ripost fellebbezésére – írja a hvg.hu.

A tavaly decemberi kecskeméti tüntetésen elmondott beszédével ismertté váló kiskunhalasi diáklányt a Ripost próbálta lejáratni azzal, hogy több tárgyból bukásra áll, és hogy a hiányzásai meghaladják a törvény által lehetővé tett mértéket. A kormánypárti sajtó nagy része is átvette a cikket, miközben az információk nem feleltek meg a valóságnak. A Lokál és az Origo első és másodfokon is elveszítette a pert, hiába fellebbeztek az ügyben. A Ripost is veszített első fokon, de fellebbezett azért, hogy a teljes helyreigazítást ne kelljen közölniük.

A Fővárosi Ítélőtábla ítéletét nemrég kézbesítették. Eszerint a Riport köteles közzétenni a helyreigazítást, amelyből kiderül, hogy valótlan állításokat tettek, viszont ezt jelentősen finomították.

Így rendben van az a megfogalmazás, hogy a „mocskos szájú diáktüntető” már annyit lógott az iskolából, hogy „a kicsapás szélére kerülhet”. A bíróság álláspontja szerint ugyanis mint egy „lehetséges végkifejletet vázolta fel” a lap, de nem állították tényként, hogy ki is csapják emiatt.


Fotó: Youtube

Azt is kivették a helyreigazításból, hogy Nagy több tantárgyból is bukás közelében áll. Ugyanis a diáklánynak elégséges érdemjegyei voltak, és az ítélőtábla szerint lehet úgy értelmezni, mint ami közel van ehhez a gyenge teljesítményhez.

– Bukás közelinek nem kizárólag az egyes és kettes értékelés közötti eredmény minősíthető – mondta ki a bíróság.

– Ez a jogerős ítélet több mint érdekes, mert a Lokál.hu ugyanezt a cikket vette át, és alig néhány hete ugyanez a bírói tanács abban az eljárásában még nekünk adott igazat és arra jutott, hogy megalapozott az elsőfokú ítélet

– mondta Litresits András, Nagy Blanka ügyvédje.

Litresits András leszögezte, hogy az ítélet nem változtat azon, hogy sérelemdíjért beperlik a karaktergyilkossággal próbálkozó lap kiadóját.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.