Egymillió forintra bírságolták a Főpolgármesteri Hivatalt a melegjogi honlapok blokkolásáért

2019. május 29., 11:44

Szerző:

Egymillió forint összegű bírság megfizetésére kötelezte a Főpolgármesteri Hivatalt az Egyenlő Bánásmód Hatóság, amiért a hivatal blokkolja az LMBTQI témájú honlapok elérését számítógépes hálózatából – jelentette be közleményében a Háttér Társaság.

A Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Budapest Pride-ot szervező Szivárvány Misszió Alapítvány márciusban fordult az EBH-hoz. Kiderült ugyanis, hogy sem a hivatal munkatársai, sem az önkormányzati képviselők nem férnek hozzá ezekhez az LMBTQI témájú internetes oldalakhoz.

Fotó: Pixabay

A Főpolgármesteri Hivatal legfőbb érve az volt, hogy munkatársainak nincs szüksége a munkájukhoz ezekre az oldalakra. A hivatal által becsatolt dokumentumból azonban kiderült, hogy számtalan olyan internetes oldal elérhető a hivatali gépekről, amelyek a munkavégzéshez valóban nem szükségesek, így például szórakoztató videók és aukciós oldalak is. A hátrányos megkülönböztetésnek kitett csoportok érdekérvényesítő szervezeteinek kiadványai, sajtóanyagai az esélyegyenlőség előmozdítása érdekében viszont szükségesek. Ezt támasztotta alá, hogy más hátrányos helyzetű csoportokkal, romákkal, nőkkel, fogyatékossággal élő emberekkel foglalkozó oldalak elérhetők is voltak, az FH csak az LMBTQI témájú oldalakat, köztük a jogvédő szervezetek oldalait blokkolta.

Az EBH mindezek alapján megállapította, hogy a Főpolgármesteri Hivatal magatartása szexuális irányultságon és nemi identitáson alapuló hátrányos megkülönböztetést valósított meg az érintett szervezetekkel szemben.

A hatóság arra is rámutatott, hogy a hivatal magatartásával az egész LMBTQI közösségnek hátrányt okozott, korlátozta érdekképviseleti lehetőségeiket, illetve megalázta őket. Az EBH ezért előírta a jogellenes állapot megszüntetését, megtiltotta a jogsértő magatartás jövőbeni tanúsítását, egymillió forint összegű bírság megfizetésére kötelezte a Főpolgármesteri Hivatalt, és előírta a határozat közzétételét a Hatóság honlapján és a budapest.hu nyitóoldalán.

Az EBH döntése ellen fellebbezésnek helye nincs, ugyanakkor a Főpolgármesteri Hivatal 30 napon belül közigazgatási perben támadhatja meg a határozatot.

(A 444 nyomán)

11:27

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai problémákat tapasztaltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei Budapesten, egy II. kerületi vendéglátóhely ellenőrzése során, emiatt az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, és megközelítőleg 50 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.

09:08

Toroczkai László úgy gondolja, hogy a Mi Hazánk majálisán feltűnt náci karlendítőkről született fotó csak médiamanipuláció, hiszen a média egyik része le akarja járatni a mozgalmukat, a másik része pedig totálisan elhallgatja a pártjukat.