Ellentmondásokba keveredett Tarlós István hivatala a melegjogi szervezetek honlapjainak blokkolása kapcsán

2019. április 18., 15:05

Szerző:

Április 16-án tartotta az első tárgyalást az Egyenlő Bánásmód Hatóság a Főpolgármesteri Hivatal számítógépeinek blokkolása tárgyban. A Tarlós István vezette hivatal összevissza beszélt az ügyben – írja a Háttér Társaság közleményében.

Az eljárást az LMBTQI szervezetek indították, mivel a hivatal blokkolja honlapjaik elérését. Februárban derült ki, hogy sem a hivatal munkatársai, sem az önkormányzati képviselők nem érik el így az LMBTQI témájú honlapok tartalmát a hivatal számítógépes hálózatából.

A blokkolt honlapokat működtető civil szervezetek, vagyis a Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Budapest Pride-ot szervező Szivárvány Misszió Alapítvány márciusban fordultak az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz. A kérelmezők mellett a hivatal munkatársait, illetve a honlapok blokkolását biztosító tűzfalrendszer beszállítóját is meghallgatták.

Fotó: Pixabay

A Háttér Társaság azt írja, hogy a tárgyaláson a hivatal képviselői ellentmondó állításokat tettek azzal kapcsolatban, hogyan is működik a honlapok elérésének blokkolása. Először közölték, hogy alapbeállítás szerint valamennyi honlap elérése tiltott. Majd azt, hogy alapbeállításként minden elérhető, kivéve azokat, amelyek a tűzfalrendszer által tiltott 170 kategóriába esnek. Néhány perccel később pedig azt állították, hogy valójában a 170 kategória közül sincs mind tiltva.

Az is elhangzott, hogy a hivatal a meleg és leszbikus kategóriába eső oldalak tiltására külső cégtől kapott ajánlást, ezt azonban a tűzfalat szállító cég képviselője cáfolta. Állítása szerint ők csak a Tarlósék által meghatározott blokkolások beállításában segítettek.

A Főpolgármesteri Hivatal indoklása szerint munkatársainak nincs szükségük munkájukhoz ezekre az oldalara. A panaszosok szerint azonban az esélyegyenlőségi szempontokat a döntéshozatal minden szintjén érvényesíteni kell.

Az eljárás további meghallgatásokkal folytatódik.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.