Nagy áttörést hozhat a júniusi választás: mindent elmoshat a Tisza Párt

Nagy Attila Tibor szerint Magyar Péter körül egy Elvis Presley-feeling alakult ki, amivel szemben a legtöbb párt tehetetlen. A politikai elemző a Nap Híre YouTube-csatornájának Elemző című műsorában beszélt a Tisza Párt esélyeiről a júniusi választáson.

2024. május 2., 08:11

Szerző:

Van olyan felhajtóerő Magyar Péter politikai alakulata, a Tisza Párt körül, hogy 3, de akár 4-5 EP-mandátumot is szerezhetnek – jelentette ki Nagy Attila Tibor, politikai elemző a Nap Híre YouTube-csatornájának Elemző című műsorában. Ebben elhangzott, hogy a Fidesz könnyedén gyűjtötte össze az ajánlásokat, ami beágyazottságának és az adatbázis-építésben szerzett gyakorlatának is köszönhető, ám a június 9-i választás legfontosabb tétje, hogy a DK marad-e a legnagyobb ellenzéki párt, vagy Magyar Péter Tisza Pártja lesz 2026-ban Orbán Viktor és a Fidesz kihívója. Ez a tét sarkallja arra a DK-t, hogy fogást találjon Magyar Péteren, aki a párt által kifogásolt mondatait a kormányzati propagandakampány kritikájának részeként mondta el, nem pedig Dobrev Klárára tett megjegyzést.

Nagy Attila Tibor szerint érthető, hogy a DK megpróbál azokra hatni ezzel, akiknek a testszégyenítés nem fér bele, de a mostani kampányban nem látja a DK-t mint pártot. Hozzátette:

Magyar Péter a Fidesszel és a többi ellenzéki párttal szemben is erőt mutat a támogatói szemében, míg a többi ellenzéki párt jellemzően a panaszkodásra szorítkozik, ha a Fideszről és annak hatalmi gépezetéről van szó. 

A DK mostani, Magyar Péterrel szembeni kritikájáról a szakember kijelentette, nem ez fogja eldönteni a Magyar és Dobrev közötti versenyt.

A Tisza Párt-DK küzdelem most inkább utóbbi táboráért megy, és az elemzőt Donald Trump politikai vetélytársaival szembeni támadásaira emlékezteti Magyar Péter stratégiája. Ezzel kapcsolatban Magyar korábban ki is fejtette, hogy szerinte az a tény, hogy a DK a saját táborát kénytelen védeni Magyar Pétertől, komoly visszalépés ahhoz képest, hogy 2019 óta az ellenzéken belüli dominancia megszerzése volt a párt célja. Ezzel kapcsolatban Nagy Attila Tibor kifejtette, hogy

2019 óta voltak felívelései a DK támogatottságának, de összességében stagnált a párt táborának mérete és ideológiailag bizonytalanná vált a Demokratikus Koalíció irányvonala.

A DK problémáit tehát nem kizárólag Magyar Péter okozza – tette hozzá.

Az elemző végül arról is beszélt, hogy szerinte a Fidesz számára a 40 százalék alatti eredmény komoly kudarc lenne a júniusi választáson, míg a 45 százalék fölötti eredményt kifejezett sikernek lehetne elkönyvelni. Az elemző a 2010 óta eltelt időszak legsikeresebb éveinek a 2014-19 közötti esztendőket tartja, aminek részben a covid, részben a kancelláriaminisztérium élén bekövetkezett Lázár-Gulyás csere miatt meggyengült kormányzati teljesítmény, részben az uniós pénzek felfüggesztése vetett véget.

Ami a DK-MSZP-P listát illeti, Nagy Attila Tibor szerint egyértelmű kudarc lenne a számukra, ha a DK 2019-es 4 EP-mandátuma alatt végeznének. A Tisza Párt számára pedig az lenne a siker, ha júniusban legyőznék a DK-MSZP-P listát.

(Kiemelt képünk forrása: Magyar Péter Facebook-oldala)

13:52

110 új, várhatóan 2029-ben megérkező villamosra tervez kiírni közbeszerzést a BKK. Az idéntől érkező alacsonypadlós CAF-ok 2026 végéig megjelennek majd több új helyen, köztük a 2-es villamos vonalán is, emellett pedig több nagy fejlesztést is tervez a vállalat – derült ki a BKK Villamosfejlesztések Budapesten című sajtótájékoztatóján, amit a Száva kocsiszínben tartottak a vállalat szakemberei és Karácsony Gergely főpolgármester. Vitézy Dávid szerint viszont Karácsony Gergely olyan fejlesztésekkel kampányol, amelyeket pont ő akadályozott, szerinte a főpolgármester egyetlen villamosberuházás előkészítését sem tudja felmutatni 5 év alatt