A világbajnok tócsni receptje

A tócsni receptje nem hiányozhat egy magyar konyhából sem, hisz ki ne szeretné a ropogósra sült krumplilepényt akár önmagában majszolni, akár fokhagymás-tejfölös mártogatósba tunkolni.

2024. február 16., 08:49

Szerző:

A tócsni eredete nem ismert. A Hajdúságban és Nyírségben a tócsnit lepcsánkának nevezik, ami a szlovák „hlebcsánka” elnevezésből ered, így ebből arra lehet következtetni, hogy felvidéki eredetű étel lehet, szlovákul a szó „kenyérkét” jelent. Nagyon sok verziója létezik, nincs még egy étel, amelyet ennyiféleképpen neveznek:  a svájci rösti, a svéd rarakor, az angolszász hash browns, vagy a magyar tócsi, tócsni, toksa, macok, cicege, tócsi, lapcsánka, lepcsánka, matutka, görhöny mind ugyanannak a ropogós-omlós burgonyából készült ételnek a neve. Emellett a rösztike, a harula, röstiburgonya, lepkepotyi, placki, bramborák és még sok néven ismert ez a krumplilepény, de a lényeg mindegyiknél ugyanaz: nyersen reszelt krumpli olajban kisütve. Íme a tökéletes tócsni recept!

Több változata ismeretes fűszerezésben, elkészítésben. Az egyszerűbb, gyorsabb változatot lehet csak krumplival és liszttel, hagyma, fokhagyma, tej és tojás nélkül készíteni, a szerkesztőség a fűszeresebb, tejmentes, klasszikus változatra esküszik, ezt mutatjuk most meg.

Tócsni recept

Hozzávalók: 

1 kg burgonya
2 db tojás
2 ek liszt


olaj a sütéshez

A burgonyát nyersen megtisztítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük, és lereszeljük.


A reszelt burgonyához adjuk a tojásokat, a lisztet, megsózzuk, borsozzuk, és jól összekeverjük.


Serpenyőben olajat forrósítunk. A burgonyamasszát evőkanál segítségével az olajba tesszük, a kanál hátával lepényekké simítjuk. Mindkét oldalát kb. 5-5 percig szép aranybarnára sütjük. Papírszalvétára szedjük, hogy a felesleges zsiradékot leitassuk. Forrón tálaljuk, mert csak így igazán finom.


A kisült tócsnikat megkenhetjük fokhagymával, vagy adhatunk mellé tejfölt, vagy akár mindkettőt, ha valaki szereti.

Öt perc alatt elkészül a legfinomabb fokhagymás mártogatós

Hozzávalók:

1 pohár joghurt

10 dkg  majonéz

2 gerezd zúzott fokhagyma

2 ek snidling apróra vágva

fél tk só

negyed tk bors

Tegyünk minden hozzávalót egy közepes tálba, és alaposan keverjük össze.

Ha nem mártogatósként, hanem inkább öntetként fogyasztanánk, akkor a folyékonyabb állaghoz adhatunk hozzá néhány evőkanál tejet vagy vizet.

Akár azonnal fogyaszthatjuk, de ahhoz, hogy az ízek igazán összeérjenek, 1-2 órát érdemes hűtőben pihentetni.

Ezt a mártogatóst elkészíthetjük növényi alapanyagokból is, hogy a tejfehérje érzékenyek se maradjanak le róla.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: locrifa via Pixabay)