Hasi zsírpárna-égető, alakformálást segítő, egyszerű gyakorlatok 60 év felettieknek

Ezek a gyakorlatok segítenek abban, hogy 60 év felett is fittek és karcsúak maradjanak.

2024. május 8., 12:37

Szerző:

Ahogy az ember eléri a hatvanéves kort, nehezebbé válhat az alakformálás a testben a menopauza során lezajlott hormonális folyamatok miatt. Már csökkent mértékben van jelen az ösztrogén a szervezetben, miközben az androgén hormonok száma megnőtt, ami makacs hasi zsírpárnák lerakódását eredményezi – írja a Femina.


Hatvanéves kortól már hivatalosan is elkezdődik az öregedés korszaka, a csontok kollagén- és ásványianyag-tartalma csökken, aminek következtében mozgásszervi fájdalmak alakulhatnak ki, megnő a csonttörés kockázata.

Alakformálás 60 év felett

Nem véletlen, hogy az idősebb generáció tagjai számára a többek között D-vitamin és kalcium pótlására hívják fel a figyelmet a szakértők, hogy elkerülhetővé váljon a csontritkulás. D-vitaminból 20 mikrogramm, kalciumból pedig 1200 milligramm az ajánlott mennyiség. De még kiegyensúlyozott táplálkozás mellett is jobban oda kell figyelni a testmozgásra, csökkenteni az intenzitását, kerülni a hirtelen mozdulatokat. Vannak olyan edzésfajták, amik anélkül mozgatják át az egész testet, hogy az ízületeket, csontokat terhelnék.

A székjóga gyakorlatilag a jógázás egy könnyített változata, ami olyan gyakorlatokból áll, amiket széken ülve, vagy rátámaszkodva, mellette állva is el lehet végezni. A nyújtó és erősítő edzés a mély törzsizmokat is alaposan megdolgoztatja, fejleszti a testtartást és az egyensúlyérzéket, de az agyműködést is támogatja.

A hagyományos jógázás is javasolt az idősek számára, főleg azoknak, akik nem fáradnak el hamar állva. A senior jógaként is ismert torna javítja a vérkeringést, stresszoldó hatással bír, enyhítheti a már meglévő ízületi problémákat is, de derékfájdalom esetén is beválhat.

A pilates szintén hatékony, mégis kíméletes edzés, amit hatvan év felett is lehet végezni, lévén hogy főleg talajon végzett, nyújtó és erősítő gyakorlatokból áll. A senior pilates mozdulatai anélkül dolgoztatják meg az izmokat, hogy megterhelnék az ízületeket, közben erősítik a hátizmot, és javítják a tartást.

 A tai chi technikáját különböző harcművészetek ihlették, célja az erő és az egyensúly növelése, ráadásul kitűnő módja a hasi zsír eltüntetésének. Egy 2021-es tanulmány szerint azoknak az ötven év feletti résztvevőknek, akik rendszeresen tai chit végeztek, jelentősen csökkent a derékkörfogatuk.

A nordic walking egyre nagyobb népszerűségnek örvend idősebbek körében, ami nem véletlen, hiszen a hasznos sporteszköz jelentős terhet vesz le a lábakról, így akár ízületi fájdalmak esetén is lehetőség nyílik a természetjárásra. A rendszeres sétálás pedig csökkenti a hasi zsírpárnákat, gyorsítja az anyagcserét is.

 A súlyzós edzésekről sem kell feltétlenül lemondani idősebb korban, sőt, az erősítő gyakorlat segítségével megnövekszik a nyugalmi kalóriaégetés is, felgyorsítja a testzsírcsökkenést. A könnyű kézi súlyokkal végzett edzések stabilizálják a vércukorszintet is, elkerülve ezzel a szénhidrátéhséget. Idősebb korban különösen oda kell arra figyelni, hogy a súlyzózást enyhén hajlított könyökkel végezzék el.

A rezisztenciaedzés az egyik leghatékonyabb zsírégető mozgásforma, ami kíméli az ízületeket, mozgásszervi panaszokkal is elvégezhető. Gyakran használják hozzá a gumiszalagokat, amik vastagságuktól függően eltérő ellenállási erővel bírnak. Olyan mély izmokat dolgoztat meg, amit egyébként ritkán használunk.

A vízi aerobik szintén kitűnő sport az idősebb korosztály számára. Hatékonyan csökkenti a szervezet stressz-szintjét, ideális azoknak, akik ízületi fájdalmakkal küzdenek. A víz és a szivacsos sporteszközök kombinációjának köszönhetően anélkül erősít, hogy megterhelné a testet, ruganyosabbá tesz, javítja az egyensúlyt, és égeti a zsírt.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

A kókuszzsír segít a felesleges kilóktól megszabadulni, mivel segíti a ketózist, azaz azt a természetes anyagcsere-állapotot, amelyben a test a glükóz helyett zsírokat és ketonokat használ energiaforrásként.