Tofufasírt recept: zamatos, húsmentes és erősíti a csontokat

Napokig eláll a hűtőben a tofufasírt, bár megromlani nincs ideje, annyira eteti magát a fűszeres-zamatos böjti étel. Idős korban különösen ajánlott, mert a tofu ásványi anyagokban, antioxidánsokban és aminosavakban gazdag étel, amely a többi között segíti az agyműködést, valamint erősíti a koszorúeret és a csontokat is, ezzel csökkentve a csontritkulás esélyét.

2024. február 14., 17:00

Szerző:

A tofufasírt recept időről időre előkerül a családban, részint mivel van vegetáriánus étkezésű családtagunk, de főleg azért, mert elképesztően gyorsan elkészül és olyan finom, hogy kihűlni sincs ideje.

 A tofu – más néven szójatúró vagy szójababsajt – egy kínai eredetű étel. A szójababból kinyert szójatej megaltatásával és a visszamaradt túró összenyomásával készítik el. Ma már persze nemcsak az ázsiai országokban, hanem az egész világon népszerűvé vált. Sokan a húst helyettesítik vele, mivel tele van fehérjével.

A préseléstől függően a tofu lehet selymes, puha, kemény vagy extra kemény. Erjesztett, füstölt és fűszerezett formában is kapható, főételekben és édességekben is felhasználhatjuk. 

 Tofufasírt recept

Hozzávalók

3o dkg tofu,

1 db burgonya reszelve,

1/2 deci szója,

1 tojás,

1 evőkanál szezámmag,

1 evőkanal napraforgómag ,

1/2 fej hagyma apróra vágva,

1-2gerezd fokhagyma (reszelve vagy átnyomva)

1 kanál zsemlemorzsa ,

só, bors izlesszerint

A tofut lecsepektetjük , összetörjük és a többi hozzávalóval összegyúrjúk. Pogácsákat formázunk és olajozott sutőpapíron sütőben megsütjük. Figyelem, nem kell sok olaj a sütőpapírra!

A tofu egészségmegőrző étel

A tofut nem csak azért érdemes beépíteni az étrendbe, mert sokféleképpen elkészíthető, hanem azért is, mert egészségmegőrző étel. Az egészség a belekben kezdődik, tartja a mondás, és ezt a tofu hatásai csak megerősíteni tudják. Lássuk, hogyan segít a todu az egészségünk megőrzésében!

A tofuban található izoflavonok, a polifenolokként ismert szerves vegyületek segítenek megőrizni a szív egészségét, ezáltal megelőzia szívkoszorúér-betegséget.

Csökkenti a koleszterinszintet is, méghozzá úgy, hogy az LDL, vagyis a „rossz” koleszterin szintjét csökkenti, miközben a HDL, azaz a „jó” koleszterin szintjét növeli.

Egyes tanulmányok szerint a tofu és más szójababalapú élelmiszerek javítják a kognitív funkciókat, például a memóriát és a problémamegoldó készségeket. Ráadásul a tofuban található folsav pozitív hatással lehet a mentális egészségére is.

Ezen kívül enyhíti a menopauza tüneteit. De ez nem minden! 

Csökkenti a csontritkulás esélyét,

mivel a kálciumtartalma miatt a tofu erősítheti a csontokat. (A csontritkulás is a menopauza egyik tünete lehet az ösztrogénszint csökkenése miatt.)

A fehérje mellett a tofu a vas-, kalcium-, A-vitamin- és mangántartalma miatt is ajánlott. Antioxidánsok, illetve aminosavak terén is jól áll.

A tofu nem mindenkinek való

Háromévesnél fiatalabb gyermekeknél allergiás reakciót válthat ki.

Egyes kutatások szerint a szójababalapú ételek nem ajánlottak azoknak sem, akik a pajzsmirigy-elégtelenség miatt szednek gyógyszert. Más vizsgálatok viszont nem találtak jelentős változást a résztvevők pajzsmirigyfunkcióiban az ilyen termékek elfogyasztása után.

Azoknak sem javasoljuk a tofu fogyasztását, akik valamilyen monoamin oxidáz-gátlót (bizonyos típusú antidepresszánsokat) szednek. A benne található tiramin nevű aminosavval kölcsönhatásba lépve ugyanis túlságosan megnőhet az ember vérnyomása.

(Fotó: Szántai Edina/168.hu)

A kókuszzsír segít a felesleges kilóktól megszabadulni, mivel segíti a ketózist, azaz azt a természetes anyagcsere-állapotot, amelyben a test a glükóz helyett zsírokat és ketonokat használ energiaforrásként.