Sajtgolyó: villámgyorsan elkészül és eszméletlen finom

A sajtgolyó az a finomság, amit nem lehet olyan gyorsan készíteni, mint amilyen gyorsan elfogy. 

2024. február 12., 12:57

Szerző:

Kevés adat maradt fenn a fenséges sajtgolyó legfontosabb összetevőjének eredetére vonatkozóan, ám annyi bizonyos, hogy Európában és a Közel-Keleten a római uralom alatt terjedt el.

A valószínűsíthető időpontok az első sajtkészítésre Kr.e. 8000 és Kr.e. 3000 közé tehető (amikor háziasították a juhokat). Az első sajtokat a közel-keleten élő nomádok vagy a Közép-Ázsiában élő nomád türkök készítették. Az állati eredetű bőrtartókban és a felfújt belső szervekből készült tárolókban már az ősidők óta tartottak élelmiszereket.

Valószínű, hogy a sajtot véletlenül fedezték fel, oly módon, hogy az állati gyomorból készült tárolóedénybe rakott tej egy idő után aludttejre és savóra bomlott a rennin miatt. Erről a történetről számos legenda szól. Az egyik szerint a sajtot egy arab nomád fedezte fel: tejjel töltött meg egy nyeregtáskát, hogy azt fogyassza az úton, ameddig keresztüllovagol a sivatagon. Több óra lovaglás után megállt, hogy szomját oltsa, és látta, hogy a tej sápadt vizes folyadékká vált, amelyben szilárd fehér darabokban vált ki a sajt. A nyeregtáska egy fiatal állat gyomrából készült, ez egy megalvasztó enzimet tartalmazott, amit renninként (alvasztóenzim) ismerünk. A tejet valójában a rennin, a forró nap és a ló vágtató mozgásának kombinációja aludttejjé és savóvá választotta el.

Valószínűleg a Közép-Ázsia nomád törzsei találták ki azt, hogy az állati bőrt felhasználták oly módon, hogy állatok hátán szállították a tejet vándorlásaik során (tömlő). A tejcukrok erjedése azt okozta, hogy a tej megalvadt és a lengő mozgás feldarabolta az aludttejet, hogy abból ezután üdítő savóital váljék. Az aludttejet ekkor eltávolították, lecsapolták és sózták, hogy létrehozzanak egy jóízű és tápláló magas fehérjetartalmú ételt, illetve egy szívesen látott kiegészítést a húsfehérjéhez.

Akárhogy is volt, a sajt azóta is töretlen népszerűségnek örvend. A sajtból készült ételek széles tárházából most azt a receptet mutatjuk, ami villámgyors, elképesztően finom, a böjt idején is ehetjük, és számos körettel kínálhatjuk.

Sajtgolyó

Hozzávalók

;30 dkg trappista sajt reszelve

1 kanál liszt

1 tojás

Az hozzávalókat összegyurjuk, és a masszából gombócokat formázunk.

Nagyjából egy fél órára hűtőbe tesszük majd ezt követően forró olajban kisütjük.

Tálalhatjuk rizibizvel, esetleg egyszerűen rizzsel vagy salátával is, de partifalatkaként is megállja a helyét.

Ha fűszeresebb, testesebb változatra vágyunk, tehetünk bele sót, borsot vagy zúzott fokhagymát is.

(Fotó: Szántai Edina/168.hu)

A kókuszzsír segít a felesleges kilóktól megszabadulni, mivel segíti a ketózist, azaz azt a természetes anyagcsere-állapotot, amelyben a test a glükóz helyett zsírokat és ketonokat használ energiaforrásként.