Variációk eperre: pihe-puha és könnyen elkészíthető az eperrel bélelt piskóta és krémes eperfagyi

Az eper önmagában is mámorító csemege, hát még ha a legomlósabb piskótába kerül, vagy fagyiként kerül az asztalra. Nem lehet vele betelni!

2024. május 8., 15:07

Szerző:

Az eper (latinul Fragaria vesca) rendkívüli illatának köszönheti elnevezését. Amerikában, Ázsiában, no és Európa hegyes-dombos vidékein már az ókor elején ismert volt az eper vad őse, a vadon növő szamóca. Az ókori Rómában például szépségmaszkot készítettek belőle. Az erdei szamócát a középkorban telepítették először a kertek végébe, s trágyázással a hozamát is megpróbálták növelni. A reneszánsz idején nagyon népszerűvé vált, már ekkor tejszínnel tálalták a hölgyek, borral az urak számára – írja a Mindmegette.

Az eper rendkívül sokféleképpen felhasználható, mi most egy könnyen elkészíthető epres piskóta és a gép nálkül is elkészíthető eperfagyi receptjét hoztuk el önöknek.

Eperrel bélelt piskóta

Hozzávalók

Tésztához:


5 tojás
15 dkg kristálycukor
13 dkg liszt
2 dkg Holland Kakaó sütéshez
2 evőkanál olaj


Krémhez:
1 tasak vaníliaízű puding
3 dl tej
3 evőkanál cukor
10 dkg puha vaj
40 dkg eper
1 csomag piros tortazselé 

Az egész tojásokat és a 15 dkg cukrot keverje habosra a mixerrel. Öntsön hozzá az olajat, majd fakanállal keverje hozzá a kakaós lisztet. Sütőpapírral kibélelt tepsiben, előmelegített sütőben 170 fokon kb. 10-12 percig süsse. Hagyja kihűlni! – írja a sutnijo.hu.


A pudingot a tejjel és cukorral a szokásos módon készítse el, főzze sűrűre. Hagyja kihűlni. Mixerrel keverje habosra a vajat és kanalanként adja hozzá a pudingot.


A kihűlt piskótára kenje rá a krémet, sűrűn rakja ki félbevágott eperrel. A tetejére készítsen piros tortazselét a zacskóján lévő leírás szerint. Pár órára helyezze hűtőbe.

Ha pedig hidegebb nyalánkságra vágyunk, dobjunk össze egy kis eperfagyit!

 

 

Eperfagyi

Ha nincs otthon fagylaltkészítő gépe, akkor néhány praktikát nem árt, ha ismer. Az egyik trükk, hogy félóránként – óránként vegye ki a mélyhűtőből, és alaposan keverje át a fagyit, Ez megakadályozza, hogy az eperfagyi szilárdra, keményre fagyjon, és segít, hogy igazán krémes legyen az állaga. A másik trükk pedig pár csepp alkohol. Egyszerűen keverjen a masszába egy kávéskanálnyi vodkát. Az alkohol ugyanis nem fagy meg a mélyhűtőben, és ha egyenletesen eloszlassza a fagylalt krémjében az alkoholos italt, ez megakadályozza, hogy a fagyija jegesre fagyjon. Az ízétől ne féljen, ekkora mennyiség egyszerűen nem érezhető a fagylaltban – írja a Ripost.

Hozzávalók

Fél kiló eper megtisztítva
Fél liter tejszín
¾ csésze cukor, eritrit vagy méz
Egy teáskanál vaníliakivonat
Egy kávéskanál frissen facsart citromlé
Egy kávéskanál vodka (elhagyható)
Egy csipet só

Tegyegy félre pár szem epret, ezeket vágja darabokra. A többi epret villával vagy krumplinyomóval nagyjából törje össze. Hagyja tíz percig állni, hogy levet eresszen, közben néhányszor keverje át.


Az epermassza felét tegye turmixgépbe a tejszínnel, a cukorral vagy édesítővel, a citromlével. a vaníliakivonattal és a csipet sóval együtt, és turmixolja simára. Ha a vodkás megoldás mellett dönt, turmixolja hozzá a kávéskanálnyi vodkát is.


Keverje hozzá az epres massza másik felét, és a félretett, feldarabolt eperszemeket is az eperfagyi alapanyagához.


Pár órára tegye a hűtőbe egy tálban, majd töltse fagylaltgépbe, és fagyaszd le. Ha nincs fagylaltgépe, tegye a masszát egy lapos tálba, fedje le fóliával, és így kerüljön a mélyhűtőbe. Félóránként-óránként keverje át, hogy selymes, habos legyen. Jégkrémformában is megfagyaszthatja.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: neelam279 via Pixabay)

A kókuszzsír segít a felesleges kilóktól megszabadulni, mivel segíti a ketózist, azaz azt a természetes anyagcsere-állapotot, amelyben a test a glükóz helyett zsírokat és ketonokat használ energiaforrásként.