Surranópályán

Lapzártakor érkezett a hír: a parlament kulturális és oktatási bizottságát jobbikos képviselő vezeti. Nyerő szériában van a Jobbik, a kampányok forgatagában surranópályán jönnek fölfelé. Míg a jobb- és a baloldal egymással tusakodtak, ők szélárnyékban építkeztek. A gárdistadizájn már a múlté, a kampányban próbáltak úgy viselkedni, ahogy azt egy unalmas politikai párttól várjuk. Pénzügyi, jóléti ígéreteket tettek, gazdasággal, rendvédelemmel üzleteltek. Jobbszélről középre pozicionálták magukat úgy, hogy közben hagyományos, cigányemésztő üzeneteik se merüljenek feledésbe. De kik vevők erre? Ki az az 1 millió 17 ezer 550 szavazó, aki április elején a „megújult” Jobbikot választotta? BUJÁK ATTILA kereste a választ.

2014. május 4., 17:06

Április 6-án este a baloldal szavazói döbbenten meredtek a képernyőre. Nem a vereség (vagy annak aránya) lepte meg őket, arra nagyjából számítottak. Hanem a harmadik oszlopdiagram, amely a „harmadik erő”, a Jobbik listás eredményét modellezte. A radikálisan jobboldali párt főhadiszállásán mégis komor hangulat uralkodott. Ők áttörésben reménykedtek. A baloldalt szerették volna legyűrni, de ehhez kevésnek bizonyult százötvenezer új szavazat. Sokan voltak, de így sem elegen. Lehetnek-e ennél is többen?

A lendület most viszi őket. Másnap reggel – ugyanazzal a svunggal – már megszórták Budapestet Morvai Krisztina-plakátokkal. A nagyasszony újra Brüsszelbe készül. Az esélyek az EP-választás előtt nem rosszak. Mivel az uniós voksolás viszonylag korlátozott érdeklődés, feltehetően 30-38 százalékos részvétel mellett zajlik, s a szélsőséges pártok szavazói könnyebben mozgósíthatók, Závecz Tibor, az Ipsos szakértője szerint tovább szűkülhet az olló a bal és a szélsőjobb között.

Csakhogy a Jobbik támogatóinak zöme nem szélsőséges. Néhány előítélettel le kell számolni. Kétségbeesett értelmiségi nyilatkozók szokták mondogatni, hogy „az egymillió náci országa lettünk”. Ám nincsenek pontos felmérések arról, honnan jönnek a Jobbik új szavazói. Maga a párt szóvivője, Dúró Dóra volt a legbizonytalanabb. Szerinte érzékelhetően többen lettek a főként vidéki, idősebb és a középkorú választók. Míg korábban a felelőtlenség bája, a polgárpukkasztó provokáció vonzott sok fiatalabb szavazót, most váratlanul megsokasodtak azok, akik a valamiféle program és a „mérsékelt, öltönyös stílus” miatt vállalták a Vona-pártot. Závecz szerint a Jobbik a kampányban egészen váratlan üzenetekkel állt elő.

– Teljesen úgy viselkedtek, mint a köznapi pártok szoktak. Pénzügyi, népjóléti ígéreteket tettek, ágazatokról, százalékokról értekeztek, miközben fokozatosan tompították radikális kirohanásaik élét. Mindez már-már valamiféle kormányképesség képzetét kelthette. Romaellenes üzeneteiket sem erőltették. Igaz, azt nem is nagyon kellett. Azt már kellően beledolgozták a fejekbe.

Az előd a MIÉP volt

Magyarországon évről évre módosulnak a fasisztoid eszmékre fogékony választók arányára vonatkozó becslések. Csurkáék fénykorában úgy tartották, a választók nyolc-tíz százaléka hajlik arra, hogy rasszista-antiszemita pártot támogasson. 2010-ben a legtöbben már úgy számoltak, a Jobbik a maga 16,7 százalékával ki is jelölte növekedésének felső határait. Ennél többre már nem jutnak. Hát most jutottak.

A legújabb becslés szerint a Jobbik táborának fele (400-450 ezer aktív szavazó) tűzön-vízen át követné Vonáékat. A bázis másik fele alkalmi, főleg protestvoksoló, akik eltérő megfontolásokból támogatták a Jobbikot. Érdekes megfigyelés, hogy a „nagy előd”, Csurka pártja, amikor legjobb formáját futotta, akkor is csak a mai Jobbik leggyatrább mutatóit hozta. S míg a MIÉP szinte csak Budapesten volt erős (értsd: a hat-nyolc százalékos sávban), a Jobbik épp itt labdába sem rúghat. Csurkáék bázisa idősebb emberekből állt, a Jobbikról ez korántsem mondható. Az átfedés tehát árnyalatnyi. A gyűléseken még fel-felbukkan a dicső múltat idéző fekete bocskai, de ma már az is korszerűtlen, mint a gárdisták lajbija.

– A Jobbik kezdettől fogva pártszerűbben építkezett. Nem mozgalmakból, lapokból, a vezér cikkeiből kelt életre. De húsz százaléknál többet így sem kaphatnak, csak vészesen alacsony részvétel esetén. Az EP-választás pont ilyen – mondja Kiszelly Zoltán politológus.

Juhász Attila, a Political Capital kutatója emlékeztet: – Mi mindig is azt állítottuk, hogy a Jobbik differenciált társaság.

A PC-nek van egy mutatója, a DEREX-index, amely az „intézményesült szélsőjobboldal iránti társadalmi kereslet” alakulását jelzi. A 2012–13-as adatfelvétel idején 12 százalékra mérték a szélsőjobboldali attitűdökkel rendelkező szavazók arányát a népességen belül. Közülük sem mindenki Jobbik-kedvelő, több párt között is szóródhatnak a szimpatizánsok.

– További téveszme, hogy a tipikus Jobbik-szavazó tájékozatlan, vergődő egzisztencia, a társadalom számkivetettje. Ez egyszerűen nem igaz – állítja Juhász. – Az átlag jobbikos semmivel sem tájékozatlanabb, mint a magyar népesség. Az sem felel meg a valóságnak, amit a Jobbik politikusai hangoztatnak, hogy a Jobbik a fiatalok pártja.

Ha így lenne, azzal Vonáék rosszul járnának, tekintettel a fiatal szavazók politikai apátiájára.

Kiszelly Zoltán négy feltételezett kategóriába sorolja a Jobbik támogatóit. Az egyik az értelmiségi outsiderek kisebb köre, akik az uniós munkaerőpiacon használhatatlan ismeretekkel rendelkeznek, de itthon sincs előttük perspektíva. Nagy számban támogatják a pártot a lecsúszástól rettegő alsó középosztálybeli vállalkozók, munkavállalók, akik az erős (a Fidesz-rendszernél is zártabb) államtól várják a biztonságot, egzisztenciájuk fennmaradását. Jelentős csoportot alkotnak a magukra hagyott, főként falusi kisnyugdíjasok, köztük sok lehet a csalódott baloldali szavazó. Ezek a rétegek megtalálhatók a többi párt táboraiban is, de most nagyobb arányban álltak a rendszertagadó protestszervezet mellé. Döntésük segélykiáltás. Ők nemhogy szélsőségesnek, de radikálisnak is alig mondhatók.

Felszántott ugar

A Jobbik politikusai kezdettől ismerték (és rendszerint el is érték) becserkészhető szavazóikat. A kampányban az egyetlen párt volt, amely az ötezres lélekszám alatti települések egy részét is szorgalmasan „lejárta”. Felszántották az ugart.

Róna Dániel, a Corvinus Egyetem szélsőséges mozgalmakat kutató oktatója szerint a Jobbik az utóbbi években szinte észrevétlenül lépett át számos döntő határpontot, ami a stabil társadalmi beágyazódás állomását jelentette.

A közvéleménynek már fel sem tűnik, hogy a párt 2010-es ötleteit a Fidesz nyúlja le. Ilyen a „rendfenntartó iskolai pedellus” ötlete, vagy a büntethetőség (és a tankötelezettség) korhatárának leszállítása. A Jobbik szinte észrevétlenül radikalizálja és „zárja” a társadalmat – kormánypárti közvetítéssel.

Róna szerint jelentős határpontnak számít a sikeres jobbikos polgármesterek megkapaszkodása is, ami egyelőre falusi jelenség.

Gyakori forgatókönyv, hogy a harsány, demagóg pártok azonnal csődöt mondanak, összezuhannak a hatalom polcaira lépve. A választóköri eredményekből viszont az derül ki, hogy a jobbikos polgármesterek falvaiban (tíz ilyen van) a párt jóval a listaátlag felett teljesített. Ennek fényében riasztó Miskolc nyugati választókerületének eredménye, ahol a Jobbik az utolsó percig harcban állt a későbbi szocialista győztessel és a lemaradó fideszessel, felvillantva a jövőt, a háromosztatú politikai „rommezőt”. A párt korifeusai pedig máris az „őszi folytatásról”, talán egy megyei jogú város irányításáról álmodoznak.

Irány: a közép

Persze most az Európa-politika átalakítása, a párt nemzetközi elszigeteltségének felszámolása a feladat. Ez láthatóan menni fog. A pártelnök megtette az első gesztust: az unióból való kilépésről már rég nincs szó. Vona a „nemzetek Európájának létrehozását” javasolja. És „át kell nézni”, hogy boldogulnak az unióban a magyarok.

Ami pedig a nem is oly távoli jövőt, az önkormányzati választást illeti, jelöltben most nem lesz hiány. A párt nyerő szériában van, tódulnak az elveiket végre megvalló szimpatizánsok. A Jobbik egyre beljebb csúszik középre. Magyarország meg egyre lejjebb, a mélybe.

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.