Ceglédi Zoltán: Az amerikai nagykövet hazudik

2019. március 29., 06:45

Szerző:

Bár lehetne szebben fogalmazni. Bár lenne remény, hogy a budapesti amerikai nagykövet, David Cornstein valami titkos diplomáciai mesterterv közepén tart, amely egyelőre a világháborús magyar sajtóból ismerős „rugalmas elszakadás” képét mutatja, de majd a végén, hú, összeáll a kép.

Cornstein úr, önt legyőzte Szijjártó Péter, önből hülyét csinált Kovács Zoltán és ágyelő lett Orbán Viktor dácsájában.

Mert ugye már a szenátusi meghallgatásán jelezte, hogy „a CEU mind a két ország számára jelentős oktatási intézmény, az Orbán-kormányt pedig arra fogja kérni, hogy tegyen egy lépést hátra, és jöjjön rá, hogy a CEU mit adott eddig Magyarországnak”. Budapestre kerülvén rögvest, júniusban a CEU-ra vezetett első útja. Itt azt mondta, hogy „a CEU imponáló tudományos intézmény, és értékes erőforrása mind Magyarországnak, mind az Egyesült Államoknak. Támogatom az intézmény további budapesti működését, és remélem, hogy még sok évig lesz kapocs országaink között.”

Júliusban Debrecenben beszélt arról, hogy ha a CEU ügye megoldódik, „betonszilárdságúra kovácsolható az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország együttműködése”. Augusztusban a Szombatnak nyilatkozott. „Ez az egyetem nem fog elköltözni (…) A magyar kormány öt követelést támasztott az egyetemmel szemben. Mind az ötöt teljesítették, így hát ideje lenne aláírni a megállapodást, és továbblépni.” Szeptemberben találkozott Orbán Viktorral, utána azon rejtelmeskedett, hogy „a CEU jelenleg nyitva van, holnap is nyitva lesz, és azt remélem, és szeretném, hogy ez így maradjon hosszú évekig. És úgy érzem, hogy ez így is lesz.” Októberben a CEU-n tartott előadást. „Többet foglalkoztam az eddigi ittlétem alatt a CEU ügyével, mint bármi mással. Nem győzöm hangsúlyozni, mennyire fontos ez számomra és az amerikai emberek számára.” Azt is elmondta, hogy különválasztja Soros személyét és a CEU ügyét, mivel nem Soros igazgatja az egyetemet.

Eközben a CEU elkezdte előkészíteni a Bécsbe költözést, hiszen ha a kormány nem írja alá a megállapodást, januártól nem vehetnek fel az érintett képzésekre új diákokat.

December 3., az egyetem megy, Cornstein nagykövet nyilatkozik. De mit? Azt mondja az RTL Híradónak, hogy „azt hiszem, a kormány is hibás, és az egyetemnek is jobban kellett volna törekednie a megállapodásra”. És innentől nincs megállás. A 168 Órának már arról beszél, hogy „ne gondolja senki azt, hogy Soros Györgynek egy szava sem volt ahhoz, hogy mit tesz vagy nem tesz ez az egyetem (…) Szóval itt van két ember, két roppant erős ember, Orbán Viktor és Soros György. Ők nem fognak megegyezni semmiben (…) Itt egyetlen dolog számított, az utálat a két férfi között, akik sosem fognak egyetérteni egymással semmiben. (…) Én nem vagyok jogász, hogy eldöntsem, teljesítették-e az előírásokat.” Később elkezdi fitymálni az egyetem méretét, tüntetőleg nem amerikai intézményként, hanem „egy magánegyetemként” emlegeti. A végállomás egészen parádés, az Inforádiónak kifejti, hogy Soros és Orbán csatája az egész, és „ameddig a két ember egyike nem nyit a másik irányába, már ha ez egyáltalán elképzelhető, nem hinném, hogy bármi is változni fog”.

Vegyük sorra, nagykövet úr. Maga előbb kijelentette, hogy az egyetem mindent teljesített, amit a kormány kért, majd azt állította, hogy ezt nem tudja megítélni. Előbb rigorózusan különválasztotta a CEU-t és Sorost, majd sejtetni kezdte, hogy mégis Soros lehet a CEU tetteinek hátterében, végül arra jutott, hogy itt nincs is egyetem, csak Orbán versus Soros. És alapvető kérdésekre nem ad választ. Mégis hogyan kellett volna az egyetemnek „jobban törekednie” a megállapodásra? Hm? És kicsit sem kínos, hogy jó pofát kell vágnia csöndben ahhoz, hogy New York államot és a Bard College-ot is csalónak nevezi a magyar kormány? Make America Shut Up Again, ez volt a piros sapkákra írva? És hogyan „nyisson” Soros György Orbán Viktor felé? Ne akarja megölni az anyját? Ne akarjon millió muszlimot betelepíteni Magyarországra? Ne akarja meleggé tenni a magyar fiúkat? Ne akarja az ellenzéki pártelnökökkel, erővágóval a kézben lebontani a kerítést? Ugye tudja, hogy ilyeneket hazudik Sorosról a kormánypropaganda? Hogy kell ilyen esetben „nyitni”?

Cornstein úr, maga hazudik. Méghozzá rosszul. Egy ország látja, hogy becsődölt.

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.