3 mód, amellyel megteremthetjük nyugdíjas éveink anyagi biztonságát

Komoly összeget kell előteremtenünk idős éveinkre, hiszen az állami nyugdíjak mértéke a jövőben jelentősen csökkenni fog. Hosszú éveken át kell majd fedeznünk kiadásainkat – vajon hogyan lehetséges egy ekkora megtakarítást létrehozni? Mutatjuk a 3 legjobb befektetési módot a nyugdíj kiegészítésére.

2022. március 17., 09:47

Szerző:

Úgy tűnik, hogy a bizonytalanság állandó társunkká szegődött az utóbbi időkben – a nyugdíjunkkal kapcsolatban sincs ez másképp. Mára tény, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatatlan, így hát saját magunknak kell gondoskodnunk idős éveink anyagi biztonságáról. Cikkünkben bemutatjuk a hazánkban legnépszerűbb három öngondoskodási formát: az ingatlan, arany és az értékpapír befektetést. 

A megfelelő befektetés elindítása ma már elengedhetetlen gazdasági lépés minden felelősségteljes felnőtt számára. Hiszen az infláció vasfoga jókora részeket harap ki a vagyonunkból, ha nem teszünk ellene semmit. 

Előre gondolkodással azonban módunk nyílik arra, hogy ne csak megőrizzük a pénzünk értékét, de növeljük is azt. Így akkora összeget hozhatunk létre, amely elegendő lesz nyugdíjas éveinkre.

Ezért éri meg ingatlanba fektetni 

 

Kézenfekvő megoldásnak tűnik, hogy nyugdíjunk finanszírozását ingatlanbefektetéssel oldjuk meg. Egy lakás, ház, vagy nyaraló állandó bevételt termelhet számunkra, ha kiadjuk rövid, vagy hosszabb távra. 

A rövidtávú kiadás nagyobb nyereséget hozhat, ám több teendővel is jár, hiszen folyamatosan gondoskodnunk kell a bérlőkről, a takarításról, felszerelésről, illetve az adminisztrációs feladatokról. Ha azonban van egy-két hosszú távra, megbízható bérlőknek kiadott ingatlanunk, az kevesebb teendővel jár, és biztosabb kiegészítést termelhet alacsony nyugdíjunk mellé. 

Peter Lynch az egyik legnagyobb részvénybefektető, ám kezdeti befektetésnek mindenképpen ingatlant javasol. A Sikerrel a tőzsdén című könyvében több érvet is felsorakoztat az ingatlanbefektetések mellett. 

Rávilágít arra, hogy az ingatlanvásárlás tulajdonképpen az a befektetés, amit első lépésként érdemes megvalósítani. Hiszen léteznek ugyan rossz ingatlanüzletek, de 100-ból 99 esetben egy ingatlan pénzt tud termelni a befektetőnek. Ezenkívül az emberek körültekintőbben, szakértőkre támaszkodva vásárolnak ingatlant, amelyhez jobban is ragaszkodnak, mint a részvényeikhez.

Könyvében felhívja a figyelmet, hogy bár az ingatlanok árai is változnak, mégsem írjuk ki rájuk naponta, hogy mennyit érnek. Ezzel szemben a részvények esetében komoly pszichés nyomást jelent egy hirtelen árcsökkenés. Ezért egy részvényt hajlamosak vagyunk akár egy pillanat alatt eladni – az ingatlan esetében azonban kisebb az esély, hogy meggondolatlan döntést hozunk. Ráadásul ez a befektetés lehetővé teszi a tőkeáttételt is, hiszen nagyon kedvező feltételekkel vehetünk fel hitelt, ha van egy ingatlanunk.

Több tényező is árnyalja a képet 

Természetesen egy ingatlanbefektetésnek is vannak árnyoldalai. Tulajdonképpen ez a jómódúak befektetése. Csak keveseknek van lehetősége egy ingatlan hitel nélküli megvásárlására, de az önerő előteremtése is komoly feladatot jelent. 

Ráadásul az állami támogatások révén óriásit emelkedtek az ingatlanárak, és a fenntartási költségek is nagyot drágultak, a javításokról nem is beszélve. Az anyagi vonatkozás mellett a kockázatok sem elhanyagolhatóak: az albérleti árak a piactól függően ingadozhatnak, és a bérlők megbízhatósága is rizikófaktort jelent. 

Az ingatlan környezetére sincs ráhatásunk: a környék változása, a társasház állapota befolyásolja az elérhető bevételt, ingatlanunk értékét. Sokakat tántorít el a rengeteg tennivaló is, amely egy ingatlanbefektetéssel együtt jár. Tény, hogy ezekkel a munkákkal megbízhatunk mást is, ám így további költségekkel számolnunk – ami csökkent bevételeinket.

Az arany mindig értékes lesz 

 

A teendők tekintetében jóval egyszerűbb az aranybefektetés, amely a pénzünk megőrzésének, gyarapításának szintén igen népszerű módja – nem véletlenül. Válságok idején az arany mindig is menekülőutat jelentett, így a jelen bizonytalanságok közepette is sokan fordulnak a sárga nemesfém felé. 

Értékmegőrző funkciója, státuszszimbólum-szerepe vonzó befektetési formává teszi a világ minden táján. Egyes országokban még spirituális jelentősége is van, a keleti társadalmakban pedig egyfajta kötelező ajándék a családi eseményeken. Világszerte gyakorlatilag az “érték” szinonimájának számít, így befektetésként is számos előnnyel rendelkezik. 

Ezeket az előnyöket tartja szem előtt a híres magyar aranybefektető, Klapka György is, aki szerint ennek a nemesfémnek kisebb a legkisebb a rizikója. Hosszú távon felmegy az ára, maradandó értéket képvisel, a világon bárhol értékesíthető. Nincs rajta áfa, és a válságok idején menekülőút, és könnyen magunkkal vihető. Akkor érdemes befektetni, hogyha nincs rá szükség rövid távon.

Régen még hatalmas aranytömböket lehetett bányászni, azonban az egyre fogyatkozó készlet miatt mára nehezebb és költségesebb kinyerni a földből, így értéke is folyamatosan nő. Annak kockázata pedig, hogy az ára kedvezőtlenül alakul, sokkal kisebb, mint a valuták esetében. 

A forinttal szemben igencsak szignifikáns növekedés figyelhető meg: míg 1 gramm arany 2000-ben alig kúszott 5000 forint felé, addig 2020-ban már 14.000 forintot, 2022-ben pedig csaknem 20.000 forintot taksált. 

Más valutákkal szemben is bebizonyosodik értékállósága, így például a dollárral szemben is jelentősen nőtt az arany ára: 2000-ben 10 dollár, 2020-ban csaknem 50 dollár, ma pedig már 63 dollárnál is többe kerül 1 gramm arany. 

Az aranybefektetésnek is vannak árnyoldalai 

Az aranybefektetésnek azonban a hátrányait is fontos szem előtt tartanunk. Először is rendkívül körültekintően kell megvásárolnunk, mivel nagyon sokan hamisítják. Csak olyan cégnél szabad aranyat venni, amelynek múltja, hírneve garantálja az arany tisztaságát. 

Ezenkívül bár valóban remek értékmegőrző, az értéknövekedés szempontjából már nem teljesít olyan jól. Az arany kritikusa, Warren Buffet arra mutat rá, hogy az arany nem tud úgy növekedni, mint egy cég vagy egy részvény. Ahogy híres mondásában állítja, “ha 1 uncia aranyunk van, akkor a befektetés végén is csak 1 uncia aranyunk lesz”. 

Érdemes hát más befektetési formákkal együtt alkalmazni. Ahogy Klapka György is tanácsolja: ha sok pénzed van, “fektesd a egyharmadrészt ingatlanba, egyharmadrészt aranyba, és egyharmadrészt pedig értékpapírokba – valamelyik a három közül mindig menni fog”. 

Az értékpapírokban rejlik a legnagyobb növekedési potenciál  

 

Az értékpapír a harmadik olyan befektetési mód, amely töretlen népszerűségnek örvend. Számos nagy eredményeket elért, neves befektető szerint az értékpapírok jelentik a legjobb megoldást, mivel a legnagyobb növekedési potenciállal rendelkeznek. Természetesen nem mindegy, hogy milyen értékpapírt vásárolunk: befektetési céljaink és kockázatviselési hajlandóságunk fényében választhatunk a kötvények és részvények között.

A kötvények hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok, vagyis a kötvény kibocsátójának adjuk kölcsön a pénzünket, aki vállalja, hogy adott időpontban vissza fogja fizetni, közben pedig kamatokat fizet a befektetett összegre. Az állampapírok is ilyen kötvények, esetükben azonban magának az államnak adunk kölcsön, és az állam vállalja a visszafizetést. 

A részvényekkel akár megtöbbszörözhető a tőke  

A részvény esetében azonban egy adott cégből vásárolunk részesedést, és ezzel a cég gazdasági eredményeiből is részesülünk. 

Egy-egy cég részvényének árfolyama így folyamatosan változik, ebben pedig a nagy nyereségek esélye éppúgy benne rejlik, mint a magasabb kockázaté. Ám ha régóta jól teljesítő, megbízhatóan nyereséges cégek részvényeit válogatjuk össze, a kockázatok is enyhébbek – így a vagyonunk akár a sokszorosára duzzadhat.

Természetesen kombinálhatjuk is a kettőt, és vásárolhatunk részvényeket, kötvényeket vegyesen – mi több, tulajdonképpen “kötelező” is a diverzifikáció, hiszen csak több lábon álló befektetés esetében van lehetőségünk a kockázatok megosztására, csökkentésére. 

 

A legfontosabb, hogy valamilyen befektetési módot mindenképp válasszunk 

Láthattuk, hogy mindhárom befektetési forma alkalmas arra, hogy hosszú távon megőrizzük pénzünk értékét, gyarapítsuk tőkénket. Ha ingatlanba, aranyba vagy értékpapírokba fektetjük a pénzünket, elkerülhetjük az infláció káros hatását, és összegyűjthetjük a nyugdíjas éveinkre szükséges összeget. 

Érdemes egyszerre többféle befektetési módot is alkalmazni, értékpapírjainkat pedig diverzifikálni – a több típusú befektetéssel növeljük az elérhető nyereséget, a kockázatot pedig a diverzifikáció által mérsékelhetjük. 

A fontos az, hogy lépjünk: ha pénzünket csak otthon vagy a bankszámlán tartjuk, az infláció miatt folyamatosan veszíti értékét. Ezt nem engedhetjük, főleg, ha hosszú éveken át a takarékoskodás céljából rakjuk félre az adott összegeket. Márpedig erre mindenképpen szükségünk van, ha nyugdíjas éveinket anyagi biztonságban szeretnénk tölteni.

 

Képforrás: Freepik

 

A forint árfolyama péntek reggelre szinte nem változott az előző esti jegyzéséhez képest az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében viszont kissé erősödött.