Kovács Patrícia: Ha Eszenyi marad a Víg igazgatója, az azt jelentené, semminek nincs következménye

2020. március 12., 11:02

Szerző:

Részletesen mesélt az Eszenyi Enikővel töltött hosszú évekről Kovács Patrícia, aki 2009 és 2011 között volt a Vígszínház társulatának tagja. Mint a 24.hu cikkéből kiderül, Kovács Patrícia a kezdeményezője volt annak a kiállásnak, amit tizenöt egykori társulati tag a napokban fogalmazott meg Eszenyi vezetési stílusa ellen, s akikhez azóta még harmincan csatlakoztak, szintén egykori vígesek.

Amikor a színésznő azt olvasta, hogy a színigazgató friss interjúban mélyen elítélte az erőszak minden formáját,

„hangosan felröhögtem”,

mert „ott voltam és végignéztem, hogy mit gondol ő arról, mit lehet megengedni és mit nem egy színházban”. Kovács Patrícia hangsúlyozza, nem azért áll bele ebbe a történetbe, mert szeretné megmondani, ki legyen a Vígszínház igazgatója.

„Ez nem a mi dolgunk és feladatunk. Viszont azt gondolom, hogy ha már az igazgató asszony ilyeneket nyilatkozgat, akkor a döntéshozóknak tisztában kell lennie azzal, hogy mik a tények” – mondta, hozzátéve, csalódás lenne számára, ha Eszenyi újabb öt évre igazgató lehetne, mert ez azt jelentené, hogy semminek nincs semmi következménye.

Szabó-Kimmel Tamás és Kovács Patrícia a Riviéra című vígjáték fotóspróbáján a budapesti Belvárosi Színházban 2019. április 17-én
Fotó: MTI/Mónus Márton

Fotó: Almási J. Csaba

Szerinte többről van szó, mint puszta kiabálásról. 

„Olyan helyzetek, amiben az ember csak lesütött szemmel nyeli a könnyeit. És ez folyamatos volt, Eszenyi egyszerűen így közlekedik a színházában.” – mondta Kovács,

aki szerint rengetegen azért mentek el a színháztól, mert nem tudták a megszégyenítő, személyeskedő légkört elviselni.

Nála akkor telt e a pohár, amikor egyik tavasszal meg akarták hívni egy vendégfőszerepre, amiről egy teljes évvel előre szóltak. „El szerettem volna kérni magam, amire Eszenyi szájából elhangzott az a bizonyos mondat: »Na nem gondolod, hogy kiadlak. Az enyém vagy«. Ezen a ponton én megpróbáltam vele beszélgetni, hogy ezt mégis hogy gondolja, mire konkrétan kizavart az irodájából, azzal, hogy »Na, menjél innen kifele!«” – mondja a színésznő, majd két hét gondolkodás után úgy döntött, szabadúszó lesz.

Eszenyi Enikő rendező Frank Wedekind Lulu című drámájának próbáján
Fotó: MTI/Biró István

Nyilatkozott a petíciót szintén aláíró Csikós Júlia is, aki 2012-ben volt Eszenyi Enikő igazgatói titkára három hónapig. Többek között azt mondta, egyszer „Enikő hozzám vágta a cipőjét, mert valami divatszalonból nem 34-es, hanem 36-os ruhát kértem ki neki egy rendezvényre. Ezt a jelmeztervezőjével és az öltöztetőjével egyeztettem, akik közül mindketten megerősítették, hogy 36-os méretet hord, de Enikő azt »kövérnek« találta. Mindegy, cipő repült, én felálltam és hazajöttem, ő pedig sírva telefonált utánam” – mondta Csikós.