Kivizsgálja a főpolgármesteri hivatal az Eszenyi Enikő agresszivitásáról szóló vádakat

2020. március 10., 15:19

Szerző:

„A Főpolgármesteri Hivatal, a tulajdonos Fővárosi Önkormányzat képviseletében a mai napon felkérte a Vígszínház felügyelőbizottságát, folytasson le vizsgálatot a Vígszínház működésével, vezetésével összefüggő tapasztalatokról beszámoló, az elmúlt napokban megjelent nyilatkozatok és sajtóhírek kapcsán” – adott ki közleményt a Főpolgármesteri Hivatal.

Eszenyi Enikő rendező Frank Wedekind Lulu című drámájának próbáján
Fotó: MTI/Biró István

Az utóbbi napokban a Vígszínház több korábbi társulati tagja is komolyan bírálta Eszenyi vezetési és rendezési stílusát, toxikus légkörre és verbális erőszakra panaszkodtak. Mint ismert, a teátrumot 2009 óta irányító Eszenyi újra pályázik az igazgatói posztra – Rudolf Péter és Csányi János is jelentkezett –, a pályázat éppen elbírálás alatt van. A Főpolgármesteri Hivatal szerint ugyanakkor

a felügyelőbizottságnak a pályázattól függetlenül is „ki kell vizsgálnia, miként biztosítják a Vígszínházban a munkavállalók alapvető jogait, védik emberi méltóságukat és szakmai integritásukat”.

Mindezt az önkormányzat egyébként azután is közölte, hogy összesen 15, korábban a Vígszínházban dolgozó színész közleményben állt ki az ügyben. Mint írják, „alulírottak személyes tapasztalataink alapján

kijelentjük, hogy a jelenleg regnáló igazgató, Eszenyi Enikő által gyakorolt verbális erőszak és agresszív vezetői kommunikációja hozzájárult ahhoz, hogy felbontsuk a szerződésünket a Vígszínházzal.”

Azért hozták nyilvánosságra a levelet, mert a Vígszínházban nem állt rendelkezésükre olyan intézményi fórum, ahol a személyes tapasztalataikat, panaszaikat kivizsgálták volna. „Kiállunk az intézményben szerzett tapasztalataikról nyilatkozó Néder Panni színházrendező és Fenyvesi Lili filmrendező-rendezőasszisztens mellett. Fontosnak tartjuk a prevenciót, és szolidaritást vállalunk minden jelenleg is ott dolgozó kollégával, aki a hatalommal való visszaélés áldozata.” – húzták alá. A levél aláírói pedig:

  • Bata Éva
  • Harkányi Endre
  • Herczeg Adrienn
  • Hevér Gábor
  • Járó Zsuzsa
  • Kerekes József
  • Kovács Patrícia
  • Lengyel Tamás
  • Mészáros Máté
  • Molnár Áron
  • Péter Kata
  • Réti Adrienn
  • Stohl András
  • Telekes Péter
  • Tornyi Ildikó.

És kedden csatlakozott a névsorhoz Hujber Ferenc is.

24.hu-nak egyébként Eszenyi a napokban úgy nyilatkozott, hogy a színház működését és az ő személyét „igaztalan támadások” érték az elmúlt időben, ami szerinte szoros összefüggésben áll azzal, hogy március 10-én kerül sor a színház igazgatói posztjára pályázó jelöltek meghallgatására. Amikor arról kérdezték, igaz-e, hogy bevett eszköze a verbális erőszak és a nyilvános megalázás, és hogy valóban hosszas, megalázó ordibálásban részesítette-e például Fenyvesi Lilit a Premier című előadás próbáján, nem válaszolt egyértelműen, szerinte ilyen kérdést csak az tesz fel „egy színházi pályázat kapcsán”, aki akar valamit. „Színházi emberként csak azt mondhatom, hogy egy felfokozott próbafolyamat közben sok minden elhangzik, de mivel profik vagyunk, a helyén kezeljük ezeket a szituációkat, tudjuk, hogy miként kell elválasztani a megszólalásokból a lényegeset a lényegtelentől” – mondta Eszenyi.

Eszenyi mellett voksolt a többség

A Vígszínház igazgatójának továbbra is Eszenyi Enikőt javasolja az igazgatói pályázatról szavazó szakmai bizottság – írja a hvg.hu. A másodszor is újrázni akaró Eszenyi 6 igen és 3 nem, Rudolf Péter 4 igen és 3 nem szavazatot kapott (esetében ketten tartózkodtak), míg Csányi János nem kapott voksot. Fontos, hogy a szakmai bizottság csak javaslatot tesz, a döntést a fővárosi közgyűlés hozza majd meg március végén.

A szakmai bizottságba Kásler Miklós az Előadó-művészeti Főosztály vezetőjét delegálta, egy tagot a szakszervezet küldött. A Színházművészeti Bizottság delegáltjai: Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója, Nemcsák Károly, a Jószef Attila Színház igazgatója, Kiss B. Attila, a Budapesti Operettszínház főigazgatója és Kósa Péter Zsigmond, a Pesti Magyar Színház gazdasági igazgatója.

A főváros részéről Hassay Zsófia és Tóth József, a Vígszínház részéről Hegyi Barbara szavazhatott a pályázatokról.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.