Üzemanyagárak: nagy bejelentésre készül a miniszter

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerdán délután 3 órakor tart sajtótájékoztatót a hazai üzemanyagárak kapcsán.

2024. május 8., 13:28

Szerző:

A lap értékelése szerint most fog eldőlni, hogy a kormány szerint "megfelelő mértékben" csökkentették-e a kiskereskedelmi áraikat a benzinkút-üzemeltetők. Nem kizárt a meghívó témája alapján, hogy a kormány már döntött az üzemanyagárak tekintetében, amelyet már korábban többször előrevetített Nagy Márton miniszter.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a kormány április végén szólította fel az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat "önkéntes alapon" igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól.

kormány üléséről érkező Nagy Márton közölte: főként a 95-ös benzin és a gázolaj árának kell visszatérnie a régiós átlaghoz.

Nem sokkal a kormány bejelentése előtt már történt kedvező elmozdulás, ám a péntektől várható üzemanyagárak még mindig magasabbak a régiós átlagszintnél, a gázolajnál még mindig 10 forint, a benzinnél 27 forint az eltérés - hangsúlyozta akkor.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, ezt követően ismét megnézik az árak alakulását, és kemény eszközökkel be fog avatkozni, ha a kereskedők ezalatt nem térnek vissza a régiós átlaghoz - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter.

A kormány akkori döntése óta a Mol több lépésben is döntött rendkívüli árcsökkentésről.

Már megindultak lefelé az üzemanyagárak

Mindeközben a piaci folyamatok tekintetében is kedvezően alakult a helyzet (azaz esett az olajár és erősödött a forint a dollárral szemben), ezeknek, illetve a Mol lépésének hatására a KSH által számolt régiók középmezőnyből sem lógott már ki annyira a magyar benzin és a dízel. 

Holnap délután tehát eldől, hogy az elmúlt két hét árcsökkentéseit megfelelő mértékűnek tartja-e a kormány, megítélése szerint kellően megközelítették-e már a régiós üzemanyagárakat a hazai árak. Ennek fényében születhet ugyanis döntés arról, hogy kell-e plusz beavatkozás a piacba. Ez a beavatkozás lehet akár egy dinamikus árplafon, vagy egy árstop jellegű intézkedés is, korábban ugyanis Nagy Márton ez utóbbi lehetőségét sem vetette el – írja a Portfolio.

Mint ismert: árilis 24-én, a legutóbbi, üzemanyagárak kérdésével is foglalkozó kormányülés napján 650 forint volt a benzin literje, és 639 forint volt a dízel literje (ezek piaci átlagárak). Május 8-ától ezek az árak rendre 624 és 612 forinton alakulnak. Vagyis a benzin esetében átlagosan 26, a dízel esetében átlagosan 27 forintos árcsökkentés valósult meg két hét leforgása alatt. A KSH és a kormány által is figyelt uniós, összehasonlítható adatsor minden csütörtök reggel jelenik meg. A múlt heti árak alapján 635 és 627 forint volt a régiós átlag, a magyar árak már ez alatt tartózkodnak azóta, kérdés ugyanakkor, hogy a régiós országokban hogyan változott az ár az elmúlt napokban.

Azt is érdekes lesz látni, hogy a kormány az elmúlt két hét árcsökkentéseiből, valamint az azt ösztönző kormányzati felhívásból, valamint a kettő kapcsolatából milyen következtetéseket von le. Előállhat az a forgatókönyv, hogy az akciót sikeresnek értékeli (erre már voltak jelek) és lezártnak jelenti az ügyet, de fennáll az a forgatókönyv is, hogy úgy értékeli: a régiós árakhoz való kötés hatásos eszköz, ezért a jövőben ezt írja elő, vagyis megvalósul egy dinamikus árplafon (hogy mekkora árnál nem lehet magasabb a benzin, illetve a dízel ára). 

(Kiemelt kép: AFP)

15:38

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.