Megszületett Mészáros Lőrinc saját vagyonkezelő alapítványa

Az alapítvány egyedüli kurátora: Mészáros Lőrinc.

2024. május 8., 11:12

Szerző:

Vagyonkezelő alapítványt csinált magának Mészáros Lőrinc – szúrta ki az Mfor a bírósági nyilvántartásból. A felcsúti milliárdos ezt a nevet választotta: Eternitas Vagyonkezelő Alapítvány. Ez magyarul nagyjából annyit jelent, hogy az örökkévalóság vagy a halhatatlanság vagyonkezelő alapítványa. Az alapítványt idén április 4-én alapították és május 2-án jegyezték be, a címe pedig a Mészáros-birodalom egyik központja, a Váci utca 38 – írja a Telex.

A szervezet egyetlen kurátora maga Mészáros Lőrinc

A vagyonkezelő alapítványok több adózási előnnyel is bírnak ezek egyike például az, hogy ha a kezelt vagyonnak csak pénzügyi befektetésekből származó bevétele van, és a kezdeményezett egy természetes személy, akkor nem kell társaságiadót fizetni – írja a 444.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mekkora vagyont, hány céget mentett be a vagyonkezelő alapítvány bástyái mögé a magyar milliárdos. A törvényi előírás szerint a vagyonkezelő alapítvány minimális induló tőkéje 600 millió forint, amelyet pénzben vagy egyéb vagyoni eszközben kell az alapítvány rendelkezésére bocsátani. A vagyont ezután a vagyonkezelő alapítvány kuratóriuma vagy vagyonellenőre irányítja.

Az alapítvány céljai között a bírósági nyilvántartásban az szerepel, hogy:  „Célja az alapító okiratban meghatározott kedvezményezett anyagi jólétének, vagyoni biztonságának a hosszú távú biztosítása, a vagyon egységének megőrzése, a vagyon folyamatos gyarapítása és az erre alapozott megfelelő színvonalú életvitel biztosítása”.

Az Mfor.hu szerint ez egy olyan automatikus szöveg amelyet több vagyonkezelő alapítvány céljai között is lehetett olvasni és akkor szokott megjelenni, ha valóban nincs más célja az alapítványnak, mint a vagyon megőrzése és gyarapítása. 

A kormány szerint legalább itthon maradnak a vagyonok

Az Mfor szerint Csányi Sándor és Hernádi Zsolt is megcsinálta a maga alapítványát, de a NER kevésbé nevezetes, de jelentős pénzek felett diszponáló arcai is gründoltak már maguknak egy ilyen civil szervezetet. Például a győri, miskolci és a pécsi kaszinónak, valamint a fél dohánypiacnak is ilyen alapítvány lett a végső tulajdonosa.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter még februárban azt mondta: szerinte nincs azzal semmi gond, hogy lassan minden vagyonkezelő alapítványok tulajdonában lesz Magyarországon. „Ez nem egy újfajta adóelkerülési rendszer, erre nem alkalmas, ez egy jó intézmény, amely nyugaton számtalan országban létezik. Komoly vagyon egyben tartására ad lehetőséget”– mondta a lapnak a miniszter. Gulyás Gergely szerint azért teremtettek ilyen lehetőséget, mert jó, ha ezek a vagyonok Magyarországon maradnak és nem mennek külföldre. A miniszter még annyit mondott az ügyről, hogy nem sajnálják a gazdagságot senkitől, és jó, hogy van egy ilyen lehetőségük, de a kötelezettségeiknek nekik is eleget kell tennük.

(Kiemelt képünkön: Mészáros Lőrinc. Fotó: Puskás Akadémia Facebook oldala)

 

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.