Sokkoló: cukorbeteg lehet, ha így alszik

Azoknál a személyeknél, akik későn fekszenek le aludni, nagyobb eséllyel alakulhat ki cukorbetegség. 

2024. május 8., 12:27

Szerző:

Legalábbis erre enged következtetni Annals of Internal Medicine folyóiratban megjelent tanulmány, melyben arról írnak, hogy 72 százalékkal nagyobb eséllyel lesz cukorbeteg az a személy, aki úgynevezett éjszakai bagolyként éli az életét és rendszeresen későn tér nyugovóra. 

Egészségtelen szokások 

A kutatást 63 ezer résztvevő bevonásával készítették el, az elemzés szerint pedig a későn fekvők esetében 72 százalékkal növekedett a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Esetükben egyébként több, egészsételen szokás megléte is valószínűbb volt, ők ugyanis jellemzően több alkoholt fogyasztottak, mint korán kelő társaik, valamint előbb nyúltak az egészségtelen ételek után is. Az éjszsakai baglyoknak továbbá a súlyuk, ebből adódóan BMI-indexük is magasabb volt, értelemszerűen pedig a fizikai aktivitásuk alacsonyabb. 

Összeségében az éjszakai baglyok 54 százalékkal nagyobb valószínűséggel éltek egészségtelen életmódot, szemben a hajnali pacsirtákkal 

– magyarázta a tanulmány vezető szerzője, Sinaka Kianersi, a bostoni Brigham and Women's Hospital és a Harvard Medical School posztdoktori kutatója. 

Az alvási szokások 

Az eredemény azt is suggalja, hogy az alvási tényezők, valamint a pihenéssel töltött idő anyagcserére és hormonokra gyakorolt hatása önmagában is hozzájárulhat a cukorbetegség kialakulásának kockázatához. Sun Kim endokrinológus, a kaliforniai Stanford Medicine docense azt mondja, ezek az eredmények alátámasztják a korábbi kutatásokat, melyek összefüggést mutatnak az alvás és az egészségi állapot között. 

A rövid alvásidő, valamint az alvásmegvonás egyértelműen összefüggésbe hozható a cukorbetegség kialakulásának kockázatával 

– mondta dr. Kim, aki hozzátette, hogy bár a mechanizmusokat még vizsgálják, de nagyon úgy tűnik, hogy a rövid és elégtelen alvás növelheti az étvágyat és a stresszt okozó hormonok szintjét. Mindez fokozhatja a szervezetben a gyulladás szintjét, ami aztán inzulinrezisztenciához vezethet. 

Genetika 

A kutatók egyébként arról is beszéltek, hogy az alvási preferenciák általában genetikailag is kódoltak, az éjszakai baglyok ennek ellenére tudnak tenni annak érdekében, hogy csökkentsék a cukorbetegség kialakulásának esélyét. Esetükben is fontos a megfelelő étrend kialakítása, a testmozgás beiktatása, valamint ha dohányoznak, annak abbahagyása, továbbá az alkoholfogyasztás minimalizálása (már amennyiben isznak egyáltalán. Nyilván alkalomadtán egy-egy pohár bor még nem fog cukorbetegséget okozni - a szerk.). 

Nem teljes a kép 

Dr. Amaya – aki nem vett részt a kutatásban – amúgy rámutatott, hogy a tanulmány eredményei nem egészen pontosak, mivel elsősorban olyan ápolőnőket követtek nyomon, akik több műszakos, közte éjszakai munkát is végeztek kórházaban. Éppen ezért azt mondja, érdekes lenne megismételni a kutatást más személyekkel, más munkakörben dolgozókkal, illetve férfiak bevonásával is. Így ugyanis egységesebb képet kaphatnánk arról, hogy az éjszakai baglyok tényleg minden kétséget kizáróan nagyobb veszélyben vannak-e a cukorbetegség kialakulása kapcsán.

(Forrás: Everyday Health, Fotó: Freepik) 

A kókuszzsír segít a felesleges kilóktól megszabadulni, mivel segíti a ketózist, azaz azt a természetes anyagcsere-állapotot, amelyben a test a glükóz helyett zsírokat és ketonokat használ energiaforrásként.