„Röhögve tántorogtak le a lépcsőn, miután megpróbáltak megerőszakolni” – megtette vallomását Brett Kavanaugh vádlója

2018. szeptember 28., 11:25

Szerző:

Előre lehetett tudni, hogy mit fog mondani az amerikai szenátus előtt dr. Christine Blasey Ford, az egyik nő, aki szexuális erőszakkal vádolja Trump főbírójelöltjét, Brett Kavanaugh-t.

A tegnapi meghallgatáson Ford és Kavanaugh is elmondták a maguk álláspontját, ezután demokrata, majd republikánus képviselők tették fel keresztkérdéseiket.

Ford húsz percig beszélt, elcsukló, halk hangon, több évnyi traumáról, amit a támadás okozott, a halálos fenyegetésekről, amiket azután kapott, hogy előállt a váddal és arról, hogy állampolgári kötelességének érezte, hogy elmondja, ami vele történt, mivel nem kevés a tét, hanem az hogy egy nagyon felelősségteljes, emberéletek felett döntő pozícióba milyen életű férfi kerülhet. 

Ford azt mondta, száz százalékig biztos abban, hogy a harminchat évvel ezelőtt történt támadás elkövetője Kavanaugh volt. Azt is hozzátette, hogy az egyik legrosszabb, visszatérő emléke az estéről az, amikor a részeg Kavanaugh és barátja, Mark Judge röhögve tántorognak le a lépcsőn a nemi erőszak kísérlet után.

A republikánus szenátorok nevében Rachel Mitchell tett fel keresztkérdéseket Fordnak. A szakértő mindent megtett annak érdekében, hogy megkérdőjelezze az áldozat szavahihetőségét és vádjainak valóságalapját.

Amikor Brett Kavanaughra került a sor, a férfi mérgesen, szinte magából kikelve adta elő a maga védelmét. Nem csak a magánélete, mint apa és mintaférj, de a karrierje is múlik azon, hogy hisznek-e neki, vagy sem.

Kavanaugh szerint az egész ügy egy karaktergyilkossági kísérlet a demokraták részéről, majd fenyegetőzve hozzátette, hogy „Amilyen az adjonisten, olyan lesz a fogadjisten”. Sokszor látszólag sírás fojtogatta, amikor a családjáról beszélt.

Az indulatos és érzelmes beszéd pont az ellenkezője volt annak, amit a politikus a Fox Newsnak adott interjújában produkált. Abban egy visszafogott, magát szinte szentként bemutató férfi volt, akiből minden indulat hiányzott. Az interjút az elnök, Donald Trump is kritizálta, a mostani előadásával azonban állítólag ő és a republikánus szenátorok is elégedettek voltak.

A csütörtöki meghallgatás után az Amerikai Ügyvédi Kamara felszólította a szenátus igazságügyi bizottságát, hogy halassza el Kavanaugh főbírói szavazását, amíg egy FBI vizsgálat le nem zajlik az ellene felhozott vádakkal kapcsolatban. Ugyanis nem csak a tanúskodó Ford, hanem két másik nő is szexuális abúzussal, nemi erőszakkal vádolja a politikust.

A másik áldozat, Deborah Ramirez azt állítja, Kavanaugh 1983-ban, egy kollégiumi bulin az arca elé tolta a nemi szervét, amelyet ő véletlenül meg is fogott, amikor megpróbálta eltolni maga elől. Eközben a társaság többi tagja rajta nevetett. A nyilvánosság elé állt egy harmadik áldozat, Julie Swetnik is, akinek a vallomásából a Guardian idéz. Eszerint ő nyolcvanas években ismerte meg Kavanaugh-t, ugyanazokra a bulikra jártak. Többször szemtanúja volt, hogy a férfi sokat iszik és verbálisan valamint tettlegesen is bántalmaz fiatal lányokat. Így látta azt is, hogy magához szorított erőszakkal lányokat, dörgölőzött hozzájuk, és megpróbálta erőszakkal letépni a ruhájukat.

– Többször láttam, hogy és legjobb barátja, Mark Judge (a férfi, akit Ford is megnevezett nem kívánta kommentálni eddig a vádakat), több más fiatal fiúval egyetemben, addig itatta a lányokat, amíg már nem tudtak magukról, hogy aztán egy szobában sorban megerőszakolhassák őket. Körülbelül 1982-ben én is áldozatává váltam ennek a csoportos nemi erőszaknak, amelyen Kavanaugh és Judge is részt vett – vallotta Swetnik.