Pulitzer-díjat kapott a Mianmarban bebörtönzött két újságíró

2019. április 16., 18:17

Szerző:

Hétfőn tartották a New York-i Columbia Egyetem által minden évben megrendezett Pulitzer-díjkiosztó ünnepségét. A díjazottak között van a Reuters két munkatársa, a 32 éves Va Lon és a 28 éves Kjav Szo O. A hírügynökség két oknyomozó újságíróját szeptemberben hét év börtönre és kényszermunkára ítélték Mianmarban, azóta is börtönben vannak – írja a NépszavaCNN nyomán.

Tavaly szeptemberben a két tudósítót államtitkok megszerzésének vádjával ítélték el. A tudósítók tíz rohingya férfi és fiú meggyilkolása ügyében végeztek oknyomozást Arakán szövetségi államban. 2017 decemberében Rangunban tartóztatták le őket államtitkok megszerzéséért. A két férfi azt állítja, hogy tőrbe csalták őket, rendőrök adtak át nekik hivatalos iratokat, amelyeket a hatóságok államtitoknak minősítenek. Ezek a másolt dokumentumok állítólag a hadseregnek a rohingya lázadók elleni hadműveletéről szóltak.

Mianmarban néhány éve szörnyű népirtás kezdődött, főként a hadsereg folytatott terrorhadjáratot a rohingya lakosság ellen. Tömegesen és büntetlenül ölték az embereket, nőket erőszakoltak meg, kisbabákat égettek el élve a CNN tudósítása szerint. Becslések szerint több mint 720 ezer rohingya menekült hagyta el az országot azóta.

A mianmari kormány tagadta az emberi jogok megsértését, állításuk szerint rohingya militáns csapatok támadtak rá rendőrposztokra. Az amerikai képviselőház ezzel szemben tavaly decemberben határozatban mondta ki, hogy Mianmarban a rohingyák ellen népirtást követtek el.

Tavaly nyáron a 168 Óra munkatársa, Parászka Boróka a világ legnagyobb menekülttáborában járt, ahol rohingya túlélőkkel beszélgetett. Erről készített fényképes beszámolóját itt olvashatják.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.