Orbán Viktor embereként viselkedik David Cornstein amerikai nagykövet, előfordult, hogy alsónadrágra vetkőzve beszélgettek

2019. október 23., 09:57

Szerző:

Hosszú cikk jelent meg kedden a The New York Timesban arról, hogy az Egyesült Államok budapesti nagykövete, David B. Cornstein gyakorlatilag Orbán Viktor érdekeinek az ügynökeként, és nem amerikai diplomataként viselkedik washingtoni politikai körökben. Az NYT több érintett felet is megszólaltatott, és több példával is illusztrálja, hogy a két politikus milyen kitűnő viszonyt ápol. Egyikük az a függetlenségi napi gálavacsora, amelyre David Cornstein feltűnően sok pénzt, 320 000 dollárt fordított, hogy sztárfellépőnek meghívja Paul Ankát, díszvendégnek pedig azt a magyar miniszterelnököt, akit 2010 óta nem hívtak meg az ünnepségre. De az orbáni érdekeket védte az amerikai nagykövet akkor is, amikor hívatlanul megjelent amerikai kongresszusi képviselők és magyarországi civil szervezetek áprilisi találkozóján, hogy arról áradozzon, a magyar miniszterelnök kezében van a törvényhozás, a végrehajtói hatalom és a bírák. 

Fotó: MTI/Balázs Attila

Névtelenséget kérő amerikai tisztségviselőkre hivatkozva a NYT még  szeptemberben írta meg, hogy David Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete puhatolózott is egy kicsit az USAGM-nál, biztosítékot kérve, hogy a Szabad Európa Rádió újrainduló magyar adásának a műsorai nem az Orbán-kormány számára kényelmetlen témákra fókuszálnak majd, és szerepel bennük az Orbán-kormány álláspontja is, csakhogy a tengerentúli országban törvény tiltja a hasonló beavatkozást a rádió működésébe.

 

A magyar miniszterelnöknek egyébként még arra is sikerült rávennie David Cornsteint, hogy ne álljon ki látványosan a CEU mellett. Ahhoz képest ugyanis, hogy az amerikai nagykövet a Soros György által alapított egyetem megvédésének az ígéretével jött Budapestre, Michael Ignatieff rektortól már azt kérdezte, miért baj, ha az amerikai akkreditációjú képzéseket Bécsbe viszik. Erre ő maga tett javaslatot, amikor pedig a rektor, hogy ez nem kompromisszum, hanem egy amerikai intézmény kirúgása Magyarországról, így felelt: – Én ezt egyáltalán nem így látom. 

David Cornstein egyébként nem is titkolja, hogy milyen közeli kapcsolatban áll Orbán Viktorral. A NYT-nek azt is elmesélte, hogy amikor együtt utaztak vissza Budapestre a magyar miniszterelnök május 13-i washingtoni látogatása után, alsóneműre vetkőzve ejtőztek és beszélgettek a repülőgépükön.

Az NYT amerikai diplomáciai forrásai szerint David Cornstein sokszor képvisel az amerikai külügyminisztériumtól eltérő álláspontot, ami meglehetősen kirívónak számít a diplomácia világában. Ez egészen addig fajult már, hogy a State Department tisztségviselői sokszor nem is tudják, hogy milyen üzeneteket közvetít a magyaroknak, Orbán Viktor pedig sokszor rá is játszik az ellentétek szítására. Donald Trump előtt a május 13-i washingtoni találkozón lazán bedobta, hog az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége tele van az Obama-adminisztráció túlélőivel.

Az amerikai mosolyoffenzíva oka, hogy Orbán Viktort visszatartsa Oroszország és Kína vonzásától, a siker azonban kétséges, A NYT emlékeztet is, hogy az Orbán-kormány az egyesült Államok kérése ellenére Oroszországnak adott ki két fegyverkereskedőt, idősebb és ifjabb Vlagyimir Ljubisint, akit a TEK az amerikai Kábítószer-ellenes Ügynökség segítségével kapott el Budapesten. Oroszországban azóta mindkettejük visszanyerte a szabadságát.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.