Szabadlábra helyezték a második fegyverkereskedőt is, akit Trócsányi László jóvoltából Magyarország nem az Egyesült Államoknak, hanem Oroszországnak adott ki

2019. szeptember 6., 17:00

Szerző:

Csütörtökön Moszkvában szabadlábra helyezték Vlagyimir Ljubisint, azt az orosz fegyverkereskedőt, akit az azonos nevű fiával együtt 2016 novemberében fogtak el a TEK kommandósai egy Budapest melletti raktárépületben – derül ki a Direkt36 cikkéből. A magyar-amerikai akció nyomán az Egyesült Államok fel is kérte a két férfi kiadására Magyarországot, de aztán Oroszország is bejelentkezett értük, Trócsányi László volt igazságügyi miniszter személyes döntése nyomán pedig 2018-ban végül egy Moszkvába tartó repülőgépre tették fel őket. Ez annak ellenére történt így, hogy az akkori amerikai igazságügyi miniszter személyesen járt közben, hogy a két Vlagyimir Ljubisint Washington kapja meg.

A két férfit – írta meg elsőként a Direkt36 – azért akarták az amerikaiak, mert 2015-ben egy török fegyverkereskedővel, Hamit Nasirliogluval együtt fegyvereket ígért egy mexikói drogkartell képviselőinek. akik valójában az amerikai az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal (DEA) ügynökei voltak. A két orosz egy Pilis Defence Systems Kft. nevű magyar cégen keresztül intézte volna az üzletet. Ez a cég nagyrészt olyan fegyverekkel kereskedett, amelyek a Magyar Honvédségtől származtak. A Honvédelmi Minisztérium tulajdonában álló HM EI Zrt. úgynevezett inkurrencia-pályázatain szerezték be őket, vagyis a hadrendből kivont (inkurrens) magyar katonai fegyvereket vásárolták fel nagy tételben.

Vlagyimir Ljubisin fiát lakhelyelhagyási tilalom mellett az orosz hatóságok már februárban elengedték. azóta szabadon mozoghat Moszkva területén. Az apa első kérdése a csütörtökön az volt, hogy tényleg szabad-e mert akkor elutazna wellnessezni – árulta el Fridman Róbert, a fegyverkereskedő magyarországi ügyvédje a Direkt36-nak.

A Ljubisin-ügy hosszú időn át feszélyezte a magyar-amerikai kapcsolatokat, az amerikai külügyminisztérium nyíltan bírálta is Magyarországot, amiért a két fegyverkereskedőt egy több sebből vérző kiadatási kérelem nyomán inkább Oroszországnak adta ki. Az ingerültség némiképp érthető, Trócsányi László döntése ugyanis azt jelenti, hogy az amerikaiak elveszítették a lehetőséget a két Vlagyimir Ljubisin felelősségre vonására. 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.