Morbid: újévi sms robbantotta fel a nőt

Még szilveszterkor tervezett öngyilkos merényletet egy nő Moszkva központjában, de egy váratlanul érkező újévi sms miatt túl korán robbant fel a mobiltelefonjával irányított bomba. A merényletben végül egyedül ő halt meg saját otthonában.

2011. január 29., 09:19

A nő egy a Vörös térhez közeli forgalmas téren akart öngyilkos merényletet elkövetni 2010 szilveszterének éjjelén. A merénylet százakkal végezhetett volna - írja a The Telegraph-ra hivatkozva az

Index.

A biztonsági erők szerint a bombát az hozta túl hamar működésbe, hogy a nő sms-t kapott mobilszolgáltatójától, melyben minden jót kívántak neki az újévre. A jókívánság azonban órákkal a tervezett merénylet előtt érkezett, mikor az asszony még csak otthon készülődött.

A beélesített bombák ennek ellenére már a testén voltak és felrobbantak a jelzésre. A robbanásban egyedül a merénylő halt meg, a helyszínen lévő két társa túlélte a robbanást.

Az iszlamista terroristák Oroszországban gyakran használnak olcsó mobiltelefonokat detonátorként. Ilyenkor a merénylő egyik társa küld sms-t a telefonra, működésbe hozva ezzel az elkövetőre szerelt bombákat. A telefonokat épp ezért általában az utolsó pillanatig kikapcsolva tartják, de ebben az esetben a terroristák valószínűleg figyelmetlenek voltak.

A halott asszonyt eddig még senki sem azonosította, de feltehetően ugyanahhoz a csoporthoz tartozott, akik a domogyedovói, hétfői merényletet elkövették [2]. Társa, a 24 éves Zeinat Szujunova feladata lett volna a robbanást előidéző sms elküldése.

A csapatot valószínűleg Pakisztánban képezték ki az al-Kaida bázisain, majd az orosz fővárosba küldték őket, hogy blokkolják a város közlekedési rendszerét.

Eddig egyébként még senkit nem tartóztattak le a domogyedovói reptéren történt merénylet miatt, melyben harmincöten haltak meg, és még mindig nem tisztázódott, hogy egy vagy két merénylő követte-e el a robbantást.

A rendőrség megpróbálta azonosítani a csomagkiadó csarnokban talált férfifej alapján az egyik merénylőt, de nem tudják, hogy kísérője nő volt-e.