Megcélozta az ötödik csillagot a párizsi San Régis hotel

Párizs másfél ezer szállodája között mindenki megtalálhatja a kedvére valót, a világ legszebb hoteljei közé sorolt négycsillagos San Régis azonban sok szempontból elüt a francia főváros szállodáinak többségétől. A Champs-Élysées egyik csöndes mellékutcájában található 155 éves egykori palota a francia sárm, luxus és a személyesség olyan különleges ötvözetét nyújtja vendégeinek, amellyel a legújabb „dizájnos” hotelek nem versenyezhetnek.

2012. május 29., 10:04

A Jean Goujon utcában álló hétemeletes, neoklasszicista stílusú épületbe belépve a látogató egy különleges, múltat idéző világban találja magát. A hatalmas festett üvegablakokkal megvilágított, bársonnyal borított lépcsőházból 33 szoba és 11 teljesen különböző lakosztály nyílik. Mindegyik más elrendezésű, egyedien kialakított és a hangulatában is különleges. A világosabb színű falikárpittal bevont kisebb szobák modern hatást keltenek, míg a lakosztályokban az egyedi, antik bútorokhoz gondosan válogatták a műtárgyakat, képeket és porcelánokat.



A Hotel San Régis azonban mindenekelőtt azért különleges hely, mert a francia vendéglátásra másutt is jellemző kifinomultság az évtizedek óta itt dolgozó személyzet olyan személyes figyelmével párosul, amely a nagyüzemként működő luxusszállodákból már úgyszólván kivesztett. A finom eleganciához mindenhol a legnagyobb kényelem társul, pazar fürdőszobák és a legkorszerűbb technika, televízió és 24 órás internethasználat. Mindezt persze nem ingyen kínálják: a legolcsóbb szoba 400, a legdrágább 1800 euró egy éjszakára.

Elie Georges, a szálloda libanoni születésű tulajdonosa a bejrúti Beau-Rivage szálloda recepciósaként szerezte meg első tapasztalatait a szállodaszakmában. 1978-ban, a libanoni háború kirobbanása után, 31 évesen érkezett Párizsba, s 1983-ban vásárolta meg a Champs-Elysées-n található Georges V. luxushotel tulajdonosától a San Régist, amelyre építészeti gazdagsága és sajátos hangulata miatt esett a választása. A szállodát két fivére, Joseph és Maurice segítségével, a híres párizsi dizájner, Pierre-Yves Rochon közreműködésével három év alatt eredeti formájában újította fel. A San Régis különleges bútorait, a finom damaszt és selyemkárpitozású XV. és XVI. Lajos sítílusú, empire és Chippendale szófákat és székeket, a kínai porcelánokat, rézveretű lámpákat régiségkereskedésekben, árveréseken személyesen válogatta össze. Fivérei mellett ma már egyik lánya, Sarah is kiveszi részét a családi vállalkozás körüli feladatokból. A hotelt érintő nagyobb döntésekben azonban az egész család, Elie Georges három lánya és fia is részt vesz.

A belső faborításairól, bronz díszeiről és márványkandallóiról híres egykori palota a múlt század húszas évei óta fogad szállóvendégeket, az ötvenes években már a hollywoodi filmcsillagok kedvenc párizsi célpontja: rendszeresen itt szállt meg Lauren Bacall és Gene Kelly is. Később Romy Schneider és a rendező Louis Malle számított visszatérő vendégnek, ők általában a zöld, a kék vagy az arany tapétás szobák egyikében szálltak meg, ha Párizsban időztek. Ma is elsősorban amerikaiak teszik ki a vendégek többségét, de egyre több orosz és ázsiai újgazdag utazó fordul meg a szállodában, amely egy száz év előtti elegáns párizsi polgári lakás hangulatát idézi.

A San Régis éke a földszinti télikert és a pihenőszalon, az abból nyíló és a kizárólag a saját vendégek rendelkezésére álló húsz férőhelyes, meghitt, családias légkörű étterem. A szálloda séfje a provence-i ízekkel kevert könnyű hagyományos francia konyha finomságait kínálja, köztük specialitását, a spárgát.

Csillagpályázat

A francia szállodaipar történetében az idei év határkő, júliustól érvényét veszti a a hotelek besorolását 25 éve szabályozó rendelet. A minőséget jelző csillagokat ezentúl csak öt évre lehet elnyerni, a besorolást igénylő pályázatokat júniusban kell benyújtani. Nem kötelező pályázni, de az a szálloda, amelyik nem kéri újra besorolását az illetékes hatóságoktól, a korábban megszerzett csillagainak a nyomát is kénytelen lesz eltüntetni a bejárata melletti tábláról és minden hivatalos dokumentumból.

A San Régis az eddigi négyhez, az ötödik csillag megszerzését tűzte ki célul.

Venczel Katalin írása