„Kohl barátja fütyül az európai értékekre”

Miközben a világ Ukrajnára és a barbár iszlamistákra figyel, „Európa közepén egy kormányfő az európai értékek eltüntetésével próbálkozik. A magyarországi kísérletek nem állnak reflektorfényben, de feltétlenül hasznos megvizsgálni Orbán Viktor ténykedését” – írja Bernard Bernarding a Saarbrücker Zeitungban.

2014. szeptember 16., 17:31

A cikk emlékeztet arra, hogy „a kis ország éppen 25 éve teremtette meg a határnyitással a berlini fal ledőlésének előfeltételeit, amiért az akkori kancellár, Helmut Kohl máig hálás Budapestnek. Ott azonban már nem a liberalizálás élharcosai, Németh Miklós és Horn Gyula kormányoznak, hanem jobboldali nacionalisták Orbán Viktor vezetése alatt – aki viszont Kohlnak hálás, az attól kapott személyes és politikai támogatásért.”

„Orbánt, akit Európában sok helyütt bírálnak, elutasítanak, felháborítónak tartanak, mert lábbal tapossa a demokratikus alapelveket és Putyinnal rokonszenvez, Kohl, a német egység kancellárja jó barátként kezeli.

Orbán többször tett már magánlátogatást Kohl otthonában, s az legutóbb idén tavasszal írt szívélyes hangú levelet »kedves barátjának«, minden jót kívánva a választásokhoz. Miután Orbán megnyerte a választást, kétharmados többségével feljogosítva érzi magát, hogy a tízmilliós országot saját elképzelései szerint átépítse. Kétséges elképzelésekkel, amelyeknek nem az európai charta, hanem tekintélyuralmi rendszerek, mint az orosz, a kínai, a török adnak példát.

Legutóbb gátlástalanul jelentette be, hogy »illiberális államot« csinál Magyarországból. Teljes nyíltsággal lép fel a »külföldi ügynökök« ellen, akiket a civil szervezetekben gondol megtalálni: a múlt héten rendőrök tucatjai kutatták át az Ökotárs irodáit. Orbán nem ismer pardont a hajléktalanok, a romák és az újságírók esetében sem. A sajtótörvény megszigorítása, a megnyirbált alkotmány, a rendszer embereinek elhelyezése az igazságszolgáltatásban olyan légkört teremtett, amely az ENSZ-nek is gondot okoz: a világszervezet emberjogi bizottság veszélyben látja Magyarországon a jogállamot. Orbánt nem zavarja a külföldi kritika – a napokban írta alá Brüsszelben a megállapodást, amely 2020-ig 24,5 milliárd eurót juttat magyarországinak” – írja a Saar-vidék vezető napilapja, amely 400 000 olvasót ér el.