Hatszorosára nőtt a McMenekültek száma

2018. augusztus 6., 14:11

Szerző:

Csupán öt év alatt a hatszorosára nőtt azok száma, akik McDonald's éttermekben húzzák meg magukat éjszakára Hong Kongban – derült ki egy CNN által közzétett felmérésből. Idén június és július között 334 ember aludt 24 órán át nyitva tartó étteremben, míg ez a szám 2013-ban 57 volt.

A felmérésben 110, éjjel-nappali McDonald's-ot vizsgáltak Hong Kongban, és kiderült, nem minden ott alvó hajléktalan. Sőt, a válaszadók 70 százaléka azt mondta, hogy lenne más hely, ahol alhatna, többségüknek legalább részmunkaidős állása van.

Volt egy férfi, akinek plusz pénzt kellene fizetnie főbérlőjének, ha bekapcsolja a légkondicionálót. Ezt nem tudja kifizetni, ezért alszik a forró hónapokban az étteremben, mivel pici lakásában még ablak sincs. Az ingyenes wifi, a tiszta mosdók és a viszonylag olcsó étel is elég nagy vonzerő.

Hong Kongban van a világ egyik legnehezebb lakhatási helyzete, a lakások és a bérleti díjak gyakorlatilag megfizethetetlenek. Míg 1997-ben 8500 dollárt kellett fizetni egy lakás négyzetméteréért, ma már 18 700  dollárt, azaz csaknem 5,2 millió forintot.

De emellett családi konfliktusok is közrejátszanak abban, hogy van, aki nem akar hazamenni. Egy 55 éves nő agresszív férjétől fél, míg egy fiatalember azt mondta, nem bír kis légtérben együtt lenni szüleivel. Egy idős nő társaságra vágyik, azt mondja, nagyon magányos és üres a lakása, mióta férje elhunyt.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.