ENSZ atomfelügyelete szerint a zaporizzsjai dróncsapás miatt nőtt a nukleáris baleset kockázata

Az ukrán Zaporizzsja erőmű elleni dróntámadás megnövelte a „nagy nukleáris baleset” kockázatát, erre figyelmeztetett az ENSZ atomfelügyelő szervezete, az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynöksége (NAÜ).

2024. április 8., 08:24

Szerző:

Vasárnap az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőmű közölte, hogy az ukrán fegyveres erők drónnal intéztek támadást a létesítmény hatodik blokkjának kupolája ellen. A támadásban hárman megsérültek, Ukrajna tagadta, hogy köze lenne az akcióhoz – írja a 24.hu.

Az ENSZ atomügyi szervezete, az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynöksége (NAÜ) szerint a támadás miatt megnőtt egy „jelentős nukleáris baleset” kockázata. A NAÜ régóta felszólal a mostanihoz hasonló támadások ellen.

Rafael Grossi, a szervezete vezetője közölte, hogy legalább három találat érte az erőművet. A szervezet helyszíni megfigyelői elmondták, hogy a támadásnak „fizikai hatásai voltak” az erőműre, beleértve a reaktort, ám a nukleáris biztonság nem került veszélybe. Ugyanakkor kiemelték, hogy a reaktort védő konténmentrendszer meggyengülhetett a csapás miatt.

Grossi a vasárnapi dróncsapás „meggondolatlannak” nevezte, és óva intette a harcoló feleket az erőmű elleni akcióktól.

„Az atomerőművek elleni támadásokból senkinek sem származhat katonai vagy politikai haszna. Ezek a támadások tabuk” – mondta Grossi.

Oroszország még a háború elején foglalta el az erőművet, melyet az óta megszállás alatt tart. Az erőmű jelenleg nem termel áramot.

Andrij Juszov, az Ukrán Hírszerzési Főigazgatóság szóvivője tagadta, hogy Ukrajnának köze lenne a támadáshoz.

Az ukránok szerint az oroszok fel akarják robbantani az atomerőművet

Korábban az ukrán hírszerzés feje, Kirilo Budanov azt nyilatkozta, hogy az oroszok már elhatározták magukat az atomerőmű felrobbantására. 

Az ukrán hírszerzés feje azt is hozzátette: bármelyik pillanatban megtörténhet a robbantás, mert csak az utasításra várnak az atomerőműnél állomásozó orosz erők. „Ha veszítenek a Dnyeper bal partján, akkor robbantanak” – tette hozzá.

Az ukrán hírszerzés szerint az orosz csapatok robbanóanyaggal megrakott járműveket szállítottak a hat reaktorból négybe, és nem tudni, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség 2023. június 15-i látogatása alkalmával bejutott-e ezekbe az egységekbe.

Budanov szerint abban az esetben robbanthatják fel a zaporizzsjai atomerőművet, ha az orosz erők vereséget szenvednek a Dnyeper bal partján, mert így akadályoznák meg a további ukrán előrenyomulást, de azt sem tartotta kizártnak, hogy az orosz erők megelőző csapásként használnák az atomerőmű elleni szabotázst. 

 

(Fotó: Ed Jones / AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.