Orosz-ukrán béke? Megdöbbentő jóslattal állt elő az ukrán hírszerzés vezetője

Kirill Budanov a japán-orosz konfliktust hozta fel példának, amely már hetven éve tart.

2023. november 14., 18:15

Szerző:

Kirill Budanov, az ukrán hírszerzési főigazgatóság vezetője szerint az ukrajnai konfliktus jogi rendezése évtizedekig is elhúzódhat. A főigazgató ezzel utalt Oroszország és Japán konfliktusára, amelyben 1945 óta nem írtak alá a felek békeszerződést Tokiónak a déli Kuril-szigetekre támasztott követelése miatt – írta az InfoStart.

A Kuril-szigetek tulajdonjogának problémája több mint hetven évre nyúlik vissza. „Ez a forgatókönyv itt is nagyon valószínű" – mondta Budanov az NV holland hetilapban megjelent kommentárjában.

Szerinte az ukrajnai konfliktus elhúzódhat megállapodások aláírása és jogi lezárás nélkül, de továbbra is fennmaradhat intenzív ellenségeskedés nélkül.

(Kiemelt kép: a 10. „Edelweisz” hegyi rohamdandár ukrán katonái egy BM-21 „Grad” többszörös rakétavetőt lőttek ki a Donyeck régióban található Bahmut közelében. Anatolij Sztepanov / AFP)

 

Tegnap 16:24

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

Tegnap 07:31

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.