Óriási bajban vannak a betegek: országos hiánycikk egy vérnyomáscsökkentő

Ez a vérnyomáscsökkentő gyógyszer nem helyettesíthető mással. 

2024. április 30., 07:41

Szerző:

Hónapok óta nincs a gyógyszertárakban a Lokren vérnyomáscsökkentő. A gyógyszerészek szerint a tablettából országos hiány van, és más készítménnyel sem helyettesíthető. A RTL Híradónak nyilatkozó háziorvos szerint ez az érintett betegeknél vérnyomás-ingadozást és szívritmuszavart is okozhat. A gyógyszer országos hiánycikk, Pest megyében van olyan patika, ahol már hónapok óta nem kapható.

A Lokren vérnyomáscsökkentő gyógyszer szedésének abbahagyása veszélyes 

„Az a lényeg, hogy ezt a gyógyszert folyamatosan kell szedni, és nem szabad abbahagyni, mert az veszélyes. Ez le van írva a gyógyszer adatlapján” – mondta a Híradónak Lőcsei Tamás. Hozzátette, már a tartalék adagja is elfogyott, helyettesítő készítménye pedig nincsen ennek a tablettának. 

A Híradónak nyilatkozó beteg 15 éve szedi a Lokren vérnyomáscsökkentő gyógyszert. Az elmúlt 4 hónapban azonban hiába kereste a patikákban. A Lokren szedését nem szabad hirtelen abbahagyni, mert koszorúér-betegeknél súlyos szívritmuszavarokat, szívinfarktust okozhat, vagy hirtelen halál következhet be. A kezelés kizárólag fokozatosan, 1-2 hét alatt, és amennyiben szükséges, a helyettesítő kezelés egyidejű bevezetése, valamint fokozott orvosi ellenőrzés mellett hagyható abba – írja a Házipatika.

 

A receptre kapható vérnyomáscsökkentőnek már csak az üres dobozát tudta megmutatni a békéscsabai gyógyszertárnak a vezetője is. A készítményből ide több mint egy hónapja érkezett az utolsó szállítmány.  Keczéry Attila zuglói háziorvos szerint ez elsősorban a szívbetegeknek jelent problémát. A praxisában negyven-ötvenen hetek óta nem tudják kiváltani a gyógyszert. Az orvos azt mondja, azért különleges ez a készítmény, mert egyszerre csökkenti a vérnyomást és szívritmust, helyettesítő készítménye pedig nincs – írja a 24.hu.

Márciusban jelent meg a kötelező gyógyszerlista

A Magyar Közlönyben jelent meg a belügyminiszter rendelete a stratégiai gyógyszerlistáról. Annak mellékletében 312 olyan stratégiai gyógyszerhatóanyagot sorolnak fel, amelyek szükségesek a magyarországi betegellátás biztonságos fenntartásához. Pintér Sándor döntése értelmében a stratégiai gyógyszerhatóanyagokat tartalmazó termékekből a nagykereskedőknek folyamatosan rendelkezniük kell a megelőző 12 hónapban értékesített mennyiség 1/12 részét elérő készlettel. A lista azokat a gyógyszereket tartalmazza, amelyeknek minden egészségügyi intézményben kötelezően rendelkezésre kell állnia.

A közzétett anyag alapján a rendelet mellékletben tartalmazza majd a magyarországi betegellátás biztonságos fenntartásához szükséges stratégiai gyógyszerhatóanyagok körét. Az ezen gyógyszerhatóanyagokat tartalmazó termékekből a nagykereskedőknek folyamatosan a megelőző 12 hónap során értékesített mennyiség 1/12 részét elérő készlettel kell rendelkeznie. Az NNGYK honlapján közleményben közzéteszi a melléklet szerinti listán szereplő hatóanyaghoz tartozó, magyarországi forgalomban lévő gyógyszereket és jelzi a Magyarországon előállított gyógyszereket és a magyarországi gyártóhellyel rendelkező gyártók gyógyszereit – írja a HGYSZ.

Frissítés!  A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a LOKREN 20 MG -os gyógyszerből az új szállítmány már beérkezett Magyarországra, a szállítás a nagykereskedők részére elindul a patikákba.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)