Egy bosnyák egyetemista lány verhette át Strache-t Ibizán, dél-afrikai aranyérmékkel fizették ki

2019. május 28., 14:59

Szerző:

Egy német egyesület feltételezhetően hatszázezer eurót, vagyis több mint 195 millió forintot fizetett a Heinz-Christian Strache szabadságpárti (FPÖ) alkancellár és Johann Gudenus frakcióvezető lemondásához, majd az Osztrák Néppárt és az FPÖ kormánykoalíciójának felbomlásához vezető Ibiza-videóért – jelentette a Kronen Zeitung című osztrák napilap hétfőn. Az összeget Krugerrand aranyérmékben (csaknem színarany, 22 karátos érme, amit a Dél-Afrikai Köztársaságban vertek, általa nehéz lenyomozni a használóját).

A felvételen, amelyet a Der Spiegel és a Süddeutsche Zeitung című német lap hozott először nyilvánosságra, a szabadságpárti politikus két éve a spanyolországi Ibiza szigetén a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízásokat ígért egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló orosz nőnek.

A Kronen Zeitung szerint négy ember – egy bécsi ügyvéd, egy nyomozó és két biztonsági szakértő – tehető felelőssé a videó elkészítéséért. Indítékuk a személyes bosszú, valamint a szabadságpárti politika iránti ellenszenv volt. A bécsi irodával rendelkező ügyvéd egyik testőre állítólag tisztában volt Strache magánéletének részleteivel, és az ő információi alapján csalták tőrbe a politikust.

A csali egy több nyelvet beszélő, mezőgazdasági karra járó boszniai egyetemista volt, aki egy orosz oligarcha unokahúgának adta ki magát. A lány naponta 6–7 ezer eurót, vagyis több mint kétmillió forintot tett zsebre alakításáért.

Részlet a titokban rögzített ibizai videóból, a kanapén Heinz-Christian Strache
Fotó: Spiegel Online

A lap beszámolóját hivatalos körökből egyelőre nem erősítették meg. A bécsi ügyvéd jogi képviselője – akit az APA osztrák hírügynökség keresett meg – nem kívánt megjegyzést fűzni az értesüléshez.

A bécsi ügyészség hétfőn bejelentette, hogy nyomozást indított a videó ügyében.

Strache az előző héten feljelentést tett három személy ellen, akiknek vélhetőleg közük volt a felvétel létrejöttéhez. Christian Hafenecker, az Osztrák Szabadságpárt főtitkára a hétvégén szökés veszélyére hivatkozva azt követelte, hogy vegyék őrizetbe a gyanúsítottakat.

– Több szálon folyik a nyomozás a felvétel előállításával kapcsolatban

– közölte Nina Bussek ügyészségi szóvivő.

Bussek a nyomozás érdekére hivatkozva nem árult el több információt. Az APA osztrák hírügynökség nem tudta kideríteni, hogy milyen vádak alapján indítottak vizsgálatot, sem azt, hogy kik ellen nyomoznak.

Az ügybe egyébként nem csak a volt alkancellár és a frakcióvezető bukott bele, hanem Sebastian Kurz kancellár is, illetve a teljes osztrák kormány, miután hétfőn elvesztették az osztrák parlamentben a bizalmi szavazást. Még azokat a szakértőket is menesztették, akiket május 22-én Alexander Van der Bellen köztársasági elnök iktatott be a videó közzététele után lemondott miniszterek helyére. 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.