Lebukott Orbán Viktor új szövetségese, videón látni, ahogy osztrák alkancellár állami pénzt ígér egy orosz milliárdos rokonának hitt nőnek

2019. május 18. 06:23 - szerző: 168 Óra / MTI

A legnagyobb osztrák napilapon keresztül a választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke a 2017-es ausztriai parlamenti választás előtt egy magát ausztriai befektetésre készülő dúsgazdag orosznak valló nőnek - jelentette péntek este a Der Spiegel című német hírmagazin és a Süddeutsche Zeitung című lap egy titokban készített videofelvételre hivatkozva.

A beszámoló szerint a jelenleg az osztrák kormány alkancellári tisztségét is betöltő pártelnök 2017 júliusában Ibizán megbeszélést folytatott egy fiatal nővel, aki azt állította, hogy egy oroszországi oligarcha unokahúga, és 250 millió eurót (81,2 milliárd forint) kíván befektetni Ausztriában. 

A nő többször utalt arra, hogy a pénz nem tiszta forrásból származhat. Heinz-Christian Strache ennek ellenére több mint hat órán keresztül tárgyalt vele. Részt vett a találkozón Johann Gudenus is, aki jelenleg az FPÖ parlamenti frakciójának vezetője. Beszéltek a többi között az állítólagos orosz befektető azon elképzeléséről is, hogy a pénzből meghatározó befolyást szerezhetne a Kronen Zeitung című lapban, és a választási kampányban az FPÖ szolgálatába állíthatná.

Részlet a titokban rögzített ibizai videóból, a kanapén Heinz-Christian Strache
Fotó: Spiegel Online

Heinz-Christian Strache jelezte, hogy ha pártja kormányra kerül, állami megbízásokkal hálálná meg a segítséget. Úgy vélte, az FPÖ a Kronen Zeitung támogatásával akár a szavazatok 34 százalékát is megszerezheti, amivel az első helyen végezne a választáson.

Bár a MTI tudósításából hiányzik, de a videófelvételen Strache azt is elmondja, hogy „olyan médiakörnyezetet szeretne kiépíteni”, amilyen  Orbán Viktoré Magyarországon.

Kifejtette, hogy orosz partnerének alapítania kellene egy vállalkozást, amely megkaphatná mindazokat az állami megbízásokat, amelyeket korábban a Strabag építőipari nagyvállalat szerzett meg. A Strabag egyébként Magyarországon is rendszeres résztvevője állami építőipari tendereknek.

Tárgyaltak arról is, hogy az orosz partner miként juttathatna nagy összegű támogatást az FPÖ-nek egy egyesületen keresztül, amely nem kapcsolódik a párthoz. A Der Spiegel és a Süddeutsche Zeitung szerint az ismertetett támogatási modell felveti az illegális pártfinanszírozás gyanúját.

A Der Spiegel és a Süddeutsche Zeitung szerint a találkozó minden bizonnyal csapda volt, a cél pedig Heinz-Christian Strache kompromittálása. Azt nem közölték, hogy a felvétel milyen forrásból jutott el a két szerkesztőséghez. Beszámolójuk szerint az általuk felkért szakértők hitelesnek találták a rejtett kamerával készített felvételeket.

Heinz-Christian Strache és Johann Gudenus a két német lap érdeklődésére írásban megerősítette a találkozó tényét. Állásfoglalásukban kiemelték, hogy az informális megbeszélés során több alkalommal hangsúlyozták az osztrák jogi előírások betartásának szükségességét.

Orbán Viktor és Heinz-Christian Strache budapesti sajtótájékoztatója
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az FPÖ a 2017 októberében tartott parlamenti választáson a szavazatok 25,9 százalékát összegyűjtve a harmadik lett, és koalícióra lépett az Osztrák Néppárttal (ÖVP), amely 31,4 százalékos eredménnyel az első helyen végzett.

Strache május 6-án járt Budapesten, ahol tárgyalásokat folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel. Mint ismert, az FPÖ már jelezte csatlakozási szándékát a Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes által szervezés alatt álló európai szélsőjobboldali pártszövetséghez. A Fidesz egyelőre nem fogadta el Salvini meghívását, Orbán viszont május 6-án a strachéval közös sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy megvonja a támogatását Manfred Webertől, a Fidesz konzervatív pártcsaládjának, az Európai Néppártnak az EP-választási csúcsjelöltjétől.