Disneylanddel száll versenybe Moszkva

Mivel kisebbel nem érheti be, a világ legnagyobb témaparkját tervezi megnyitni 2018-ban Moszkva. A Disneylandet felülmúló méretű vidámpark, az Álomsziget, az orosz és nemzetközi mese- és filmvilág alakjait eleveníti meg.

2016. március 18., 15:03

A Russia Beyond the Headlines emlékeztetett, hogy már Moszkva előző, hírhedt polgármestere, Jurij Luzskov is ígéretet tett a megépítésére, azonban nem talált hozzá befektetőket. A mostaninak, Szergej Szobjanyinnak több szerencséje volt, sikerült megszereznie a Regions Group, Oroszország egyik legnagyobb ingatlanfejlesztőjének támogatását, amely kész 1,5 milliárd dollárnyi saját és kölcsönvett pénzt fektetni a projektbe.

Az eddig megjelent nyilatkozatok szerint a park Moszkvától délre, mintegy 100 hektáros területen jön létre, az előkészületek már megkezdődtek és ebben a hónapban indulhat az építés.

A legnagyobb akadály a terv megvalósításában nem a bürokrácia, a pénzhiány, hanem egy a Disney-klónoknál ismeretlen probléma – az időjárás. Moszkvában a hideg miatt a legnagyobb jóindulattal is csak négy hónapig működhet nyitott szórakozóhely. Ezért a hatóságok egy általuk fedett parknak nevezett konstrukció mellett döntöttek, ez egyetlen 35 méter magas épület, amely egész évben fogadhatja a vendégeket. Évente 4-6 millió látogatóra számítanak, akiknek a többsége orosz lesz, de remélik, hogy külföldi látogatók is jönnek, vagy legalább megnyújtják majd moszkvai látogatásuk időtartamát miatta.

Az Álomsziget a bemutatott maketten az eredeti Hamupipőke kastély igencsak leegyszerűsített változatának látszik, de a brit tervezők felháborodottan visszautasítják a plágium vagy stilizálás vádját, szerintük munkájuk teljesen eredeti. Védelmezőik szerint egyszerűen arról van szó, hogy a mesekastélyok szükségszerűen többé-kevésbé egyformák. Emellett a tervezésben is megjelent az az elem, hogy a Disney-világokkal ellentétben az orosz változat nemcsak a gyerekekhez, hanem minden generációhoz szól – bár erről részleteket egyelőre nem árultak el.

Az orosz nagyvállalati modellekhez hasonlóan itt is biztosított a hazai fölény – a park területének több mint 60 százalékát szánják az orosz karaktereknek, a többi jut a külföldieknek, amelyekre már alá is írták a licencszerződéseket.

2024. április 24., 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.