Túl kevés gázt égetett a szegedi távhőszolgáltató, ezért kötbért kell fizetnie

A Szegedi Hőszolgáltató Kft. inkább gázt választja a geotermikus energia helyett, hogy csökkentse a kevesebb felhasználás miatt járó kötbért. 

2023. január 15., 08:07

Szerző:

A Szegedi Hőszolgáltató Kft. (Szetáv) a múlt év végének enyhe időjárása miatt 190 milliós kötbért fizet az állami energiakereskedőnek, mert kevesebb gázt fogyasztott az előre tervezettnél – számol be róla a Telex.

Kénytelenek a környzetebarát geotermikus hő helyett a gázt választani

A Szetáv ebben a fűtési szezonban állna át a geotermikus energia nagyobb arányú használatára, ami harmadába kerülne a gáz árának, de inkább a gázt is égetik, mert

az MVM a kisebb mennyiségű havi gázfogyasztást pénzbüntetéssel sújtja.

Hiába állította át a Szegedi Hőszolgáltató Kft. a hőközpontjait a gázkazánok működtetéséről a termálvíz hőenergiájának felhasználására. Októberre 90, decemberre pedig 100 millió forint kötbért kénytelen fizetni az állami energiakereskedő cégnek, az MVM-nek. 

A kormány ugyanis az önkormányzatoknál 25 százalékos megtakarítást rendelt el az energia felhasználásra vonatkozóan. A szegedi önkormányzat ennek megfelelően januártól márciusig bezárta több intézményét, és a nagyobbakban pedig alacsonyabb hőfokú fűtést rendelt el. A lakosság ugyancsak takarékoskodni kezdett, ráadásul az idei enyhe téli időjárás sem kényszerítette magasabb gázfogyasztásra a felhasználókat. 

Mindezzel a fő gond az, hogy a Szegedi Hőszolgáltató Kft.-nek fix szerződése van az MVM-mel, ami csak kismértékű eltérést enged meg az abban foglaltaktól. Ha a szerződöttnél jóval több, vagy ebben az esetben jóval kevesebb gázt vételeznek az MVM-től a partnerek, akkor súlyos kötbért kell fizetniük. Mivel a Szetáv a gázos hőtermelésre kap állami támogatást, a kötbérre azonban nem, így költségei optimalizálása érdekében a gázt égeti a környzetebarát geotermikus fűtés használata helyett. Így is 190 millió forintos kötbérrel kell számolniuk.

Kóbor Balázs, a Szetáv ügyvezetője azt mondta a Telexnek, hogy január elején is magasabb a hőmérséklet az átlagosnál, azaz a továbbra is alacsony gázfogyasztás miatt újabb kötbérre számítanak.

A Szetáv már tavaly októberben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz fordult a kötbér miatt, de választ nem kaptak. Az MVM Zrt. a Telexnek azt nyilatkozta, hogy a kötbért amiatt szabják ki, mert az ügyfelek által le nem hívott gázmennyiséget az MVM-nek tárolnia, szállítania kell.

(Kiemelt képünk illusztráció via Szetáv Facebook oldala)