Tavaly 100 millióval kevesebb támogatást kapott az Orbán-kormány kedvenc alapítványa, mint 2017-ben

2019. június 6., 18:15

Szerző:

A 2017-es évhez képest 100 millió forinttal kevesebb támogatást kapott tavaly a Fidesz-közeli Civil Összefogás Fórum (CÖF) – írja a 24.hu az alapítvány beszámolója alapján.

A Békemeneteket szervező CÖF összesen 185 millió forint támogatást kapott. Ez a szervezet összes tavalyi bevétele.

  • 50 millió forintot kapott a Fidesz pártalapítványától, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítványtól,
  • 2,1 millió forintot a személyi jövedelemadó 1 százalékos felajánlásokból,
  • 133 millió forintot pedig magánszemélyek általi felajánlásokból.

Ehhez képest 2017-ben még 282 millió forint folyt be az Orbán-kormány kedvenc civil szervezetéhez.

Akkor a Fidesz pártalapítványától 45 millió, az 1 százalékos felajánlásokból 1,8 millió, a belföldi társaságok felajánlásaiból viszont 235 millió forint érkezett.

Csizmadia László, a CÖF atyja
Fotó: MTI/Marjai János

Ez persze lényegesebb kisebb összeg, mint a 2016-os, amikor az alapítvány 508 millió forintot kapott az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-től. Erről sokáig nem akarta elárulni a szervezet, hogy mire kapta, de később kiderült, hogy a közpénzes támogatásból 433 millió forint négy darab kisfilmre ment el. 

Idén egyébként az MVM helyett egy másik állami társaság a Szerencsejáték Zrt. nyújtott támogatást a CÖF-nek, összesen 70 millió forintot.

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.