Oszkó, az adóguru pénzügyminiszter

Az elmúlt években különböző fórumokon hangoztatta ugyanazt a Bajnai kormány leendő pénzügyminisztere. Meg kell változtatni a közterhek torz elosztásának viszonyait. Újra kell írni az adókulcsokat a versenyképesség és a foglalkoztatás javítása érdekében. Most megmutathatja, ő lesz a pénzügyminiszter

2009. április 15., 09:47

Csak gyerekkori élményei lehetnek a szocializmusról, mert nyolc évvel a rendszerváltás után járta ki az ELTE jogi karát. Nem sokkal később Londonba küldte a KPMG, majd visszajött Budapestre, ahol szokatlanul fiatalon lett a BIG4 egyikének adópartnere. Később ő lett a cég elnök vezérigazgatója, miután főnökét, Simor Andrást a Jegybank elnökének nevezték ki. A ma is csak 36 esztendős, családos, két gyermekes apukát tavaly az Év Fiatal Menedzserének választották. Az energiáival és az idejével is bizonyára jól bánik. Miután munkája mellett egy blues zenekarral rendszeres fellépéseket is vállal és szájharmonikán szórakoztatja a közönséget. Ki ő?

Oszkó Péter, a Deloitte Magyarország elnök vezérigazgatója, a Bajnai kormány leendő pénzügyminisztere. Nevét az elmúlt hetekben sokat lehetett hallani, de akkoriban még nem Veres János utódjaként, hanem a

Reformszövetségegyik tagjaként, az adó és járulék munkacsoport vezetőjeként. Összefoglaló tanulmányuk ma is olvasható az interneten, bár az önkéntes társulás feloszlását néhány napja bejelentették.

Adókikerülés a munkabérekkel

Nyilvánvaló, hogy a legnagyobb arányú változtatásokra az élőmunka adóterhelésében van szükség – szögezték le, majd a javaslataikat is megfogalmazták. „A személyi jövedelemadózásban lényeges csökkentés az átlagbértől kezdődően javasolt, hiszen az alatt az adóterhelés eleve alacsony, a minimálbér sávjában lényegében nincs is. Ennek megfelelően 2009 során a 18 százalékos sávhatárt javasolt 5 millió forintra emelni, ez később 2011-ben akár 15 millió forintra is emelkedhet. 2010 során javasolt továbbá a magánszemélyek különadóját megszüntetni. Már a 2009-es változás is lényegében egykulcsos adóterhelést biztosít az adózók legalább 95 százaléka számára, mely rendszer egyszerre alkalmas a munkakínálat növelésére, az adókikerülés visszaszorítására és az adórendszer egyszerűsítésére.” Kérdés, hogy a korábbi javaslatból mi lehet később, mi hozható vissza kormányzati szerepben?

Jövedelem – fehérítés adószabályokkal

Az élőmunka és az adózás aránytalanul terhes viszonyai már tavaly is napirenden voltak az adótanácsadó szakember nyilatkozataiban. Akkoriban a BIG4 – a KPMG, a PricewaterhouseCoopers, az Ernst and Young, és Deloitte közösen kidolgozott tanulmányával kapcsolatban mondta

“Igen sokan vannak ma Magyarországon olyanok, akik alacsony jövedelemre vannak bejelentve, de valójában többet keresnek. Célunk az, hogy ezek a csoportok több adót fizessenek, mint jelenleg. A javaslatcsomagunkból egyértelműen kiderül, hogy csak azoktól akarunk többet beszedni, akiknek nem alacsony a jövedelme, csak az adó elkerülés miatt annak látszik. … A környező országok tapasztalatai is azt mutatják, hogy a magasabb jövedelemsávokban alkalmazott tehercsökkentés és az alacsonyabb jövedelmeknél alkalmazott tehernövelés – ami a mi javaslataink lényege – egy nagyon gyors fehéredést indít el. Ennek egyszerű a magyarázata: amit eddig eltitkoltak, azt ezentúl jóval olcsóbban jelenthetik be.”

Az alacsony bérre bejelentett munkavállalók biztosan támogatnák az elképzelést, a többit egyelőre nem ismerjük.

Ingatlanadó, iparűzési adó, áfaemelés

A leendő pénzügyminiszter nyilatkozataiban szintén visszatérő elem az értékalapú ingatlanadó bevezetése, 30 milliós értékhatárral. Az iparűzési adó eltörlése ugyancsak gyakori felvetése Oszkó Péternek. Amiképp az áfaemelés is, utóbbi azonban már összecseng a leköszönt miniszterelnök által néhány hete javasolt adóátrendezési csomaggal. A leendő pénzügyminiszter a bejelentést követően néhány nappal a következőket mondta egy internetes újságnak.

“Az áfaemelés ma a legkisebb rossz, mivel az inflációtól nem kell tartani. Ha pedig ezzel szja-mérséklés jár együtt, akkor attól sem kell tartani, hogy ez visszaveti a belföldi fogyasztást. Ezért az áfaemelés lényegében szétteríti azokat a terheket, amelyeket azért kell vállalni, hogy olcsóbb legyen a foglalkoztatás. Ez az aktívaknak könnyítés azokkal szemben, akik nem dolgoznak, vagy nem adózzák le korrektül jövedelmüket.”

A hírek szerint a Bajnai kormány miniszterei jövő hétfőn, április 20-án tehetik le esküjüket. Minden változtatás, korábbi javaslat újrafogalmazása csak utána következhet.

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai problémákat tapasztaltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei Budapesten, egy II. kerületi vendéglátóhely ellenőrzése során, emiatt az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, és megközelítőleg 50 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.

Toroczkai László úgy gondolja, hogy a Mi Hazánk majálisán feltűnt náci karlendítőkről született fotó csak médiamanipuláció, hiszen a média egyik része le akarja járatni a mozgalmukat, a másik része pedig totálisan elhallgatja a pártjukat.