Összefogott a Fidesz és a Jobbik - Megszavazták az átnevezéseket

A Fidesz és a Jobbik szavazataival a közgyűlés elfogadta a közterületek átnevezéséről szóló előterjesztést. A Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése értelmében a Moszkva tér Széll Kálmán, a Köztársaság tér II. János Pál pápa, a Margit híd budai hídfőjénél található közterület pedig Elvis Presley nevét veszi fel. Koltói Anna és Ságvári Endre mindenhol rosszul járt.

2011. április 27., 13:49

A vitában Horváth Csaba MSZP-s frakcióvezető úgy fogalmazott: sokáig úgy gondolták, hogy a közterületek átnevezése pótcselekvés, amivel a városvezetés az érdemi tevékenység hiányát kívánja leplezni, mára azonban a szocialisták véleménye az, hogy az okozott károkat akarják elfedni. A szocialisták nem szavaztak az előterjesztésről. Kaltenbach Jenő, a nemmel szavazó LMP-frakció vezetője szerint az átnevezések kampányszerűek, a múlt átírását és pártpolitikai célokat szolgálnak. Kaltenbach Jenő úgy véli: egy város identitását a hagyományai adják meg, s ha egy városban 20-30 évente átnevezik a közterületeket, annak a városnak nem lesz identitása. Az ugyancsak LMP-s Hanzély Ákos arra hívta fel a figyelmet, hogy amikor valakiről nevet kap egy terület, akkor a régi neve elvész, szerinte ez a Köztársaság tér esetében a legproblémásabb.

A kritikákra reagálva György István főpolgármester-helyettes elmondta: a közterületeket történelmi időszakokban szokták átnevezni, a jelenlegi időszakról pedig sokan úgy gondolják, hogy most fejeződik be a rendszerváltás. A közterületek átnevezése 10 kerületet érint. Az előterjesztést Tarlós István főpolgármester jegyzi; mint írja: a javaslat "lehetőséget teremt a múlt rendszer által preferált, azonban a rendszerváltás után 21 évvel már kevéssé elfogadható közterület-elnevezések megváltoztatására".

A közgyűlés úgy döntött, hogy az I. kerületi Petermann bíró utca Nádor utca, a III. kerületi Ságvári Endre utca Sinkovits Imre utca, a Nagybátonyi utca Hidegkuti Nándor utca, a Koltói Anna utca Domján Edit utca, a Harsány lejtő pedig Kocsis Sándor út lesz. Újpesten egy névtelen közterület Esterházy János nevét veszi fel, a józsefvárosi Erdélyi utcát a jövőben Bauer Sándor utcának hívják majd. A XV. kerületben 3 utca neve változik: a Gyalu utca Dalnoki Jenő utca, a Szőcs Áron utca Illyés Gyula utca, a rákospalotai temető és a laktanya közötti utca pedig Zala György utca lesz. A XVI. kerületi Bajcsy-Zsilinszky tér Tabódy Ida nevét kapja. A XVII. kerületi Mónus Illés park neve dr. Kósa Pál térre változik, a Wass Albert szobornál lévő közterület pedig az író nevét veszi fel - írta a

hvg.hu.

A XXI. kerületben négy közterület kap új nevet: a Bajáki Ferenc utcát Mansfeld Péterről nevezik el, a Ságvári Endre utcát Popieluszko utcává nevezik át, a Tanácsház utca Károli Gáspár utca lesz, az Áruház teret pedig Görgey Artúrról nevezik el. A XXII. kerületben a Sallai Imre utca neve Rudnyánszky utcára, az Anger Jakab utca Fáy Ferenc utcára, a Koltói Anna utca Romhányi József utcára, a Zalka Máté utca Simándy József utcára, az Andra János utca neve pedig Zakariás József utcára változik.

A közgyűlés a döntéssel felkérte a főpolgármestert arra, hogy javasolja a Földrajzinév-bizottságnak a Lágymányosi híd átnevezését Rákóczi hídra.

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai problémákat tapasztaltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei Budapesten, egy II. kerületi vendéglátóhely ellenőrzése során, emiatt az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, és megközelítőleg 50 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.

Toroczkai László úgy gondolja, hogy a Mi Hazánk majálisán feltűnt náci karlendítőkről született fotó csak médiamanipuláció, hiszen a média egyik része le akarja járatni a mozgalmukat, a másik része pedig totálisan elhallgatja a pártjukat.