Társítani akarja az egyetemeket az Orbán-kormány

2019. szeptember 4., 11:51

Szerző:

Nem lesz egy nagy szuperegyetem, de a felsőoktatási intézmények és a kutatóintézetek közötti együttműködést valóban erősítené, összehangolná az Orbán-kormány – értesült a Népszava.

Hétfőn a 24.hu írta meg, hogy Orbán Viktor évekkel ezelőtti elképzelésének megfelelően egy hatalmas, Budapest University nevet viselő felsőoktatási intézményben olvaszthatják össze az Eötvös Loránd Tudományegyetemet (ELTE), a Budapesti Műszaki Egyetemet (BME) és a Semmelweis Egyetemet. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye cáfolta ezt.

A Népszava most egy kormányzati forrásától azonban úgy értesült, hogy erősítené az egyetemek közötti együttműködést, mégpedig egy teljesen új egyetemi-kutatási társulási formával.

– Most azt vizsgáljuk, mi lenne az a jogi forma, ami erre alkalmas lenne. Az is lehet, hogy törvényt kell majd módosítani. Az biztos, az egyetemek önálló jogi személyek maradnak, csak bizonyos célok elérése érdekében társulnának egymással

– mondta. Hozzátette, hogy a kormány valóban azt tervezi, hogy a BME-t és a Semmelweist bevonja ebbe, a harmadik fél pedig a Budapesti Corvinus Egyetem lesz.

Fotó: Facebook

Elmondása szerint ez nemcsak az egyetemekre, hanem a kutatóintézetekre is vonatkozik majd. Példaként a francia egyetemek és kutatóintézetek együttműködését említette. Közölte, hogy amikor ott létrejött ez a fajta társulás, nagyot ugrottak a francia egyetemek a nemzetközi rangsorokban, és szerinte ez az Orbán-kormány célja. Illetve az, hogy hazai és nemzetközi szinten is komolyabb együttműködés alakuljon ki az intézmények között. A lap forrása magyarázatként közölte azt is, hogy a 70 milliárd eurós költségvetéssel gazdálkodó Horizon 2020 uniós kutatási és fejlesztési programban – amely az egyetemek együttműködésén alapszik – a magyar egyetemek csak 250 millió eurós támogatást nyertek.

A Népszava forrása szerint a folyamatot könnyíti, hogy a felsőoktatás irányítása átkerült az Emberi Erőforrások Minisztériumától a Palkovics László vezette innováció és technológiai tárcához.

Toroczkai László úgy gondolja, hogy a Mi Hazánk majálisán feltűnt náci karlendítőkről született fotó csak médiamanipuláció, hiszen a média egyik része le akarja járatni a mozgalmukat, a másik része pedig totálisan elhallgatja a pártjukat.