Elővették Orbán Viktor régi tervét, összeolvasztanák a Semmelweis Egyetemet, az ELTE-t és a BME-t

2019. szeptember 2., 08:23

Szerző:

Orbán Viktor évekkel ezelőtti elképzelésének megfelelően egy hatalmas, Budapest University nevet viselő felsőoktatási intézményben olvaszthatják össze az ELTE-t, a BME-t és a Semmelweis Egyetemet. Szakterületenként integrálnák őket, ami nyilvánvalóan azt jelenti, hogy a Budapest Universitynek is lenne orvosi, a műszaki, a bölcsész- és társadalomtudományi, közgazdasági kara, amelyet a három egyetem tanári gárdájából állítanának össze – derül ki a 24.hu cikkéből.

Fotó: MTI/Marjai János

A lehetőség azután vetődött fel újra, hogy Palkovics László, az Innovációs és technológiai Minisztérium vezetője megszerezte az irányítást a felsőoktatás felett. A 24.hu úgy tudja, hogy a beolvasztásról az ELTE-n már értesítették is az elképzelésről a karok vezetőit, akik finoman szólva nincsenek elragadtatva az ötlettől, mert néhány kar megszűnéséhez vezethet. Szivárgó információk szerint a bölcsészettudományokat, a társadalomtudományokat, valamint a pedagógiát és pszichológiát például egy kar égisze alatt vonnák össze – az ELTE-n jelenleg három egymástól független kart alkotnak –, így kevesebben oktatnának ezeken a területeken. Ez mind a három szakterületet leértékelné, igaz, az Orbán-kormány sem tartja sokra őket – fanyalognak sokan.

Bár kényes kérdésről van szó, amely az október 13-i önkormányzati választás előtt alighanem még annál is élesebb ellenállást válthat ki, mint amilyen az MTA kutatói hálózatának a leválasztását kísérte, úgy tűnik, hogy az Orbán-kormány komolyan gondolja a Budapest Universityről szóló tervet. Amellett, hogy már az ELTE-n is tudnak róla, ezt sejteti, hogy az új felsőoktatási intézménynek állítólag már a rektora is megvan, mégpedig Borhy László, az ELTE jelenlegi rektora személyében. A régész professzor júliusban adott egy interjút a Magyar Hírlapnak, amelyben helyeselte, hogy az Orbán-kormány leválasztotta a Magyar Tudományos Akadémiáról a kutatóhálózatot.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.