Meghalt egy beteg a szívsebész kirúgása miatt, Kásler Miklós fejét követelik

Emberéletet követelt a miniszter hatalmi harca.

2018. október 4., 16:41

Szerző:

168 Óra is beszámolt a Székely László szívsebész elbocsátása miatt kialakult botrányról, amelynek köze volt a Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és egészségügyi államtitkára, az időközben lemondott Nagy Anikó között belső harchoz. Most azonban kiderült, hogy Székely László elbocsátása immár halálos áldozatot is követelt: a Népszava úgy tudja, meghalt a szívsebész egyik műtétre váró betege.

A lap szerint az 55 éves férfinak egyszerűen átszakadt a főverőere, pedig akár meg is operálhatták volna. Július közepén vizsgálták meg a Gottsegen György Országos Kardiológia Intézetben (GOKI). Kiderült, hogy a betegnek speciális egyedi gyártású érimplantátumra van szüksége. Az orvosa elindította az eszköz legyártásához, és beültetéséhez előírt engedélyezési folyamatot, ám mire a papírok megérkeztek, Székely László elbocsátása már zajlott, így a beteget műtétre sem jegyezhették elő.

Magyarországon eddig öt ilyen eszközt ültettek be, ebből négyet Székely László végzett el. A Népszava szerint a főorvos elbocsátásakor jelezte a kórház vezetésének, hogy a férfi és még két hasonló állapotú és ugyanilyen eszközre váró betege műtétre vár.

Szeptember közepén azonban Nagy Anikó államtitkár közvetítése ellenére sem jött létre megállapodás arról, hogy a főorvos a felmondási ideje alatt elvégezhesse a már betervezett műtéteket. Akkor arról, hogy folytathatja-e vagy sem a főorvos a munkáját ügyvédek kezdtek egyezkedni. Ám Székely László főorvos azóta sem térhetett vissza a kardiológiai intézet műtőjébe.

A 168 Óra úgy értesült, hogy az 55 éves férfi halála miatt az MSZP feljelentésre készül a rendőrségen ismeretlen tettes ellen. A Párbeszéd vizsgálatot követel az ügyben, elsőként pedig a Momentum jelezte, hogy a halálesetért Kásler Miklóst tartja felelősnek, akinek az párt az azonnali felmentését követeli, és az ügyészséghez fordult, hogy indítson büntetőeljárást a miniszter ellen. Megszólalt a DK is, amely szintén büntetőfeljelentést tesz, és egészségügyi válsághelyzet kihirdetésére szólított fel.

UPDATE

Az Index kérdésére a GOKI gyakorlatilag mindent cáfolt az ügyben.

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai problémákat tapasztaltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei Budapesten, egy II. kerületi vendéglátóhely ellenőrzése során, emiatt az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, és megközelítőleg 50 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.