Megbüntették a fideszes polgármesterjelöltet, aki már visszaesőként kampányolt az általános iskolában

2018. szeptember 13., 19:00

Szerző:

Kétszázezer forintra büntette a Fővárosi Választási Bizottság a tanévnyitón kampánybeszédet tartó XV. kerületi fideszes polgármester-jelöltet. László Tamás a tavaszi parlamenti választási kampányban is begyűjtött egy elmarasztalást iskolai kampány miatt, miközben valójában nem oktatásügyi százmilliókról hoz döntéseket. 

A XV. kerület vezetéséért induló exképviselő-expolgármesterről az ezzel az üggyel foglalkozó cikkünk megjelenése után a helyi választási bizottság megállapította, hogy tilalmas kampánytevékenységet folytatott, amikor a tankerületi tanévnyitón kampánybeszédet tartott. Az FVB által csütörtökön tárgyalt, magánszemély által benyújtott, súlyosbítást indítványozó fellebbezés nyomán került sor a kétszázezer forintos pénzbüntetésre.

Az FVB szerint László Tamás tanévnyitón mondott beszéde kampány volt, mivel szerepelt benne saját tevékenységének méltatása, a rivális politikai oldal bírálata, tehát mindaz, amiről egy kampány szól. Márpedig a XV. kerületben hivatalosan is kampányidőszak van a szeptember 30-i időközi polgármester-választás előtt.

Fotó: Facebook

Az FVB a helyi választási bizottságot felülírva azt is megállapította, hogy László Tamás beszéde megsértette a választási eljárásban való önkéntes részvétel elvét. Olyan rendezvényen hangzott el ugyanis, ami az iskola tanulói és a tanárok számára kötelező, nem volt módjuk a távozásra.

A fellebbezés utalt a 168 Óra cikkére is, és arra, hogy ennek állításait László Tamás egyszer sem cáfolta. Ezt az indokolás tanúsága szerint az FVB nem vette figyelembe a döntésénél, de tény, hogy a fideszes polgármester-jelölt tényleg nem cáfolta cikkünket.

László Tamás is adott be fellebbezést, amely lényegében azt tartalmazta, hogy a beszéde nem volt kampánybeszéd, méghozzá azért, mert csak.

A fideszes jelölt úgy véli, a tanévnyitó beszéd sem politikai, sem kampányjellegű nem volt, ez a tartalmából kitűnik. Az FVB ezt éppen ellentétesen ítélte meg, alaptalannak nevezve a fellebbezést.

Nem marasztalták el a tanévnyitót szervező, oda a fideszes jelöltet meghívó tankerületi vezetőt, a súlyosbításért folyamodó fellebbezés az igazgatóra vonatkozóan nem tartalmazott kérelmet.

László Tamás 2018-ban két választás során kétszer folytatott iskolások körében kampányt, és ezért kétszer marasztalták el.

Mint arról beszámoltunk, a fideszes jelölt egyik legfontosabb polgármester-jelölti ígérete az, hogy két – az ő polgármesteri időszaka alatt államosított – iskola felújítására 150-200 millió forintot fordít majd. Ilyen pénzszerző akcióra vagy plusz ráfordításra azonban nem került sor az alatt, amíg polgármesterként, illetve képviselőként hivatalban volt, holott mindvégig a saját pártja volt kormányon akkor is.

Ellenben, az Átlátszó szerint a László Tamás által vezetett Szövetség a Nemzetért Alapítvány volt az egyik első megbízója a Magno Studio Kft.-nek, annak a cégnek, amelyről az Átlátszó ezen a héten írta meg, hogy megbízást kapott a CÖF-től kisfilmek gyártására és forgalmazására. A CÖF számára készült négy, alig pár perces produkció összesen félmilliárd forintba került. Ebből 433 millió forintot a Magyar Villamos Művek támogatásából fedezett Orbán Viktor kedvenc civil szervezete. Az Átlátszónak perre kellett mennie, hogy kiderüljön, mire ment el a CÖF-höz kerülő közpénz.

A HVG egy korábbi cikke alapján, úgy tűnik, a László Tamás által vezetett polgári körös alapítvány volt e közpénzáramlási modell egyik úttörője. Ők 2017-ben kaptak 320 millió forintot a HungaroControl Zrt.-től, nem sokkal később 313 millió forintot kifizettek a Magno Studio Kft.-nek, szintén reklámfilmek gyártására. Különös módon az alapítvány még a szerződéskötés hónapjában, lényegében azonnal átutalta a pénzt. László Tamás nemrég egy közleményben perrel fenyegetett mindenkit, aki azt híreszteli, nem tud elszámolni a pénzzel az alapítvány. A filmeket nem látta senki, márpedig a nyilvánosság kizárása a televíziós reklámfilm műfajban nem tűnik túlságosan célszerűnek.

A jelek szerint tehát a tilalmas helyen kampánybeszédet tartó, ennek során iskoláknak százmilliós támogatást ígérő fideszes polgármesterjelölt valóban a közelében járt százmilliós támogatásnak. Csakhogy nem olyannak, ami a XV. kerületbe vezette volna a közpénz útját, hanem olyannak, ami az Átlátszó megfogalmazása szerint „a fideszes médiabirodalom új csillaga” felé terelte azt.

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai problémákat tapasztaltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei Budapesten, egy II. kerületi vendéglátóhely ellenőrzése során, emiatt az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, és megközelítőleg 50 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.

Toroczkai László úgy gondolja, hogy a Mi Hazánk majálisán feltűnt náci karlendítőkről született fotó csak médiamanipuláció, hiszen a média egyik része le akarja járatni a mozgalmukat, a másik része pedig totálisan elhallgatja a pártjukat.