LMP: Dézsmálják az egyetemi kutatási pénzeket

Európai uniós egyetemi kutatási pénzek ügyében tesz feljelentést az LMP hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt – mondta Hadházy Ákos, a párt antikorrupciós szakszóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

2016. február 25., 18:37

Az ellenzéki politikus szerint az egyetemekkel konzorciumban induló cégek „dézsmálják” az európai uniós egyetemi kutatási pénzeket. Hadházy Ákos a Kaposvári Egyetemet és a Pannon Egyetemet példaként hozva arról beszélt, hogy 2015-ös projektekben indokolatlan, „bizarr” tanulmányokra „elképesztő pénzeket” fizettek ki.

Például kutatók kiválasztásának kritériumrendszeréről, vállalati partnerek bevonásáról, illetve minőségbiztosításról vagy alapprojektek tervezéséről készült tanulmányokért egyenként húszmillió forint körüli összeget kaptak a megbízott kft.-k.

Hadházyék összesen mintegy kétszázmillió forint értékű közbeszerzési kiírások miatt tesznek feljelentést ismeretlen tettes ellen hivatali visszaélés és hűtlen kezelés miatt.

Az ellenzéki politikus az ügy fő felelőseként a pályázatokat kiíró Emberi Erőforrások Minisztériumát, ezen belül Köpeczi-Bócz Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárt és Balog Zoltán minisztert nevezte meg.

(Forrás: MTI, LMP)

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai problémákat tapasztaltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei Budapesten, egy II. kerületi vendéglátóhely ellenőrzése során, emiatt az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, és megközelítőleg 50 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.

Toroczkai László úgy gondolja, hogy a Mi Hazánk majálisán feltűnt náci karlendítőkről született fotó csak médiamanipuláció, hiszen a média egyik része le akarja járatni a mozgalmukat, a másik része pedig totálisan elhallgatja a pártjukat.