Gulyás szerint lesz vesztes MTA-intézet, de ő egyetért Palkoviccsal

2019. február 8., 14:51

Szerző:

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter még nem tett le az asztalra javaslatot a Magyar Tudományos Akadémia átszervezéséről. Ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta a mai Kormányinfón. Portálunk elsőként számolt be arról, hogy Palkovics László egy közvetítőn keresztül azt üzente az MTA-nak, hogy leválasztja a kutatóhálózatot az intézményről. Mivel az MTA-val kapcsolatos kérdések teljes egészében Palkovics László miniszterhez tartoznak, Gulyás Gergely nem kommentálta az MTA feldarabolására vonatkozó sajtóhíreket.

Gulyás Gergely azt megjegyezte, hogy egyetért az Palkovics Lászlóval, hogy a kutatóintézeteknek át kell állniuk a projektalapú működésre, mert az a típusú támogatás a legjobb ezen a területen. Biztos abban, hogy Palkovics László az MTA tagjaként csak olyan megoldást javasol, amely a kutatás-fejlesztést szolgálja, illetve amely alkalmas arra, hogy Magyarország a rendelkezésre álló kutatási forrásokat és állami támogatásokat a lehető legjobban költse el. Szerinte annak kell nyernie a kutatás-fejlesztési pénzeket, aki a legjobb kutatási programot teszi le az asztalra.

Gulyás Gergely szerint a kutatásban nincs olyan kormányzati elvárás, amit teljesíteni kellene.

Kormányinfó - Gulyás Gergely és Hollik István sajtótájék
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy amikor a kormányülésen az MTA szóba került, arról beszéltek, hogyan lehet a kutatási forrásokat a lehető leghatékonyabban elkölteni. Szerinte Palkovics László részben nemzetközi példákkal alátámasztva beszélt arról, hogy egy akkora ország esetén, mint amekkora Magyarország, ahhoz, hogy a kutatások a lehető legeredményesebbek legyenek, egységes koncepció mentén, lehetőleg pályázati formában kell a forrásokat elkölteni.

Hozzátette, hogy lehet olyan akadémiai intézet, amely ennek vesztese lesz, de a célt nem az akadémia szempontjából, hanem a hatékony kutatás-fejlesztés szempontjából közelítették meg.

Arra a kérdésre, hogy akkor a kormány valóban tervezi, hogy átalakítja az MTA-t és a kutatóhálózatát azt felelte, hogy az MTA-t semmilyen formában nem akarják átalakítani, a kutatóhálózatot illetően van egy komoly finanszírozásbeli változás.

Az MTA alapfinanszírozásának visszatartásával kapcsolatban Gulyás Gergelyt megkérdezték, hogy támogatja-e a minisztert abban, hogy Palkovics László ne teljesítse a költségvetési törvényben foglalt előírásokat. Szerinte az innovációs és technológiai valamennyi döntése megfelel a költségvetési törvénynek, mert az MTA a saját alapfinanszírozását megkapja. Szerinte a vita a kutatási pénzekről folyik.

Arra a kérdésre, hogyan lesz több forrás attól, hogy szélesebb körben osztják szét ugyanazt a forrást, azt válaszolta, hogy az Orbán-kormány álláspontja az, hogy eddig széttöredezett volt a K+F finanszírozása, de ha a forrásokat összevonjuk, akkor ez több pénz, és egy egységes koncepció alapján lehet programalapon kifizetni.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.