Tételesen cáfolja az MTA Palkovics Lászlóék közleményét

2019. január 16., 19:57

Szerző:

Szomorú hangú közleményt adott ki a Magyar Tudományos Akadémia honlapján azzal a címmel, hogy az MTA nem szeretné a kiváló kutatók kutatási ösztöndíjából fizetni a villanyszámlát.

Az MTA szerint nem felel meg a valóságnak az Innovációs és Technológiai Minisztérium keddi állítása, mely szerint az MTA minden törvényes eszközzel rendelkezik feladatai finanszírozásához. Az MTA kutatóközpontjainak 2018. évi maradványa ugyanis teljes egészében kötelezettségvállalásokkal terhelt.

– Az ITM közleményében olvasható, hogy a tárca a havi illetményfizetés fedezetén túl már több mint 8,6 milliárd forintot biztosított az idei feladatok ellátására. Ez az összeg azonban az MTA kiválósági programjainak fedezete 

– írták.

A Palkovics László vezette minisztérium keddi közleményében azt javasolta, hogy az MTA indítson közbeszerzési eljárásokat, mivel azok nem járnak azonnali fizetési kötelezettséggel, illetve csoportosítsanak át forrásokat a költségek kifizetéséhez. Lovász László tegnapi bejelentése szerint 17 milliárd forint hiányzik jelenleg a kutatóintézetek működéséhez, mivel a kormány az ITM-re bízta az MTA állami támogatásának a felügyeletét.

Palkovics László és Lovász László
Fotó: Magyar Tudományos Akadémia/Szigeti Tamás

– Az ITM közleményében felvetett források csak akkor csoportosíthatók át visszatérítendő támogatásként és átmenetileg az intézetek dologi kiadásaira, ha az ITM érvényes jognyilatkozattal kötelezettséget vállal arra, hogy az így felhasznált forrásokat visszapótolja – a kutatóintézet-hálózat átvilágításának eredményétől függetlenül. Ilyen jognyilatkozatokat szeptember óta kér az MTA az ITM-től, egyelőre eredménytelenül 

– fogalmaztak Lovász Lászlóék.

Az MTA álláspontja szerint a feltételes közbeszerzés nem oldja meg a kutatóközpontok problémáit, mert a feltételes közbeszerzési eljárás nem alkalmazható közüzemi kiadásokra, a működés általános feltételeit biztosító költségekre vonatkozóan, és igen korlátozottan alkalmazható a kutatási pályázatok tekintetében.

Az ITM 1400 milliárdos költségvetéséből az akadémiai kutatóhelyek éves dologi kiadása kevesebb mint egy százalék. Ezt a vonatkozó törvények szerint meg kellene kapnia az MTA-nak, erre állításuk szerint számos alkalommal kérték a minisztert.

Az MTA egyúttal kijelentette, hogy visszautasítják az ITM-közlemény azon részét is, amelyben hozzá nem értésről, ártó szándékról, alaptalan rágalmakról ír a tárca. Meglátásuk szerint a kialakult, vitatott jogi és finanszírozási helyzet értelmezése körüli viták nem indokolják a fenyegető hangnemet.

A kormányzat korábbi kérésének megfelelően egyébként az MTA megkezdte kutatóintézet-hálózatának átvilágítását, rendkívül szoros menetrenddel, amelyet március 31–ig be kell fejezni.

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.