Gulyás Gergely: Ma Svédország részéről olyan intoleranciát tapasztalunk, amelyet nem fogadhatunk el

2019. február 21., 12:52

Szerző:

Nem értünk egyet a svéd család- és bevándorláspolitikával, de a kölcsönös tisztelet a cél – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfóján a Magyarország és Svédország közötti diplomáciai botrányt firtató kérdésre. Mint ismert, Annika Strandhäll svéd szociális miniszter az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett családvédelmi akciótervről azt írta a Twitteren: „Riasztó, ami Magyarországon történik. Most azt akarja Orbán, hogy több »igazi« magyar gyermek szülessen. A politika bűzlik a '30-as évektől, és jobboldali populistaként ködösíteni kell, hogy ez a fajta politika milyen következményekkel jár arra az önállóságra nézve, amiért a nők küzdöttek. 

Ezen a megjegyzésen az Orbán-kormány felháborodással reagált, a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) bekérette Svédország budapesti nagykövetét, Semjén Zsolt pedig a többi közt aberráltnak nevezte Annika Strandhällt, ami után Magyarország stockholmi nagykövete mehetett magyarázkodni a svéd külügyminisztériumba. A diplomáciai pengeváltás jelenleg ott tart, hogy a KKM-be újra bekérették a svéd nagykövetet, Gulyás Gergely pedig – alighanem a véleménynyilvánítás szabadságára hivatkozva – azt mondta, ma Svédország részéről olyan intoleranciát tapasztalnak, amelyet nem fogadhatunk el, „durva és sértő megjegyzéseket” nem fognak válasz nélkül hagyni. Szerinte a budapesti svéd nagykövet berendelése arányos intézkedés volt. – Mindig arányos választ fogunk adni – zárta le a kérdést.

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Tegnap 18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.