Magyarországot bírálta a svéd miniszter, Szijjártó Péter bekérette a nagykövetet

2019. február 15., 20:20

Szerző:

Az MTI híréből derül ki, hogy Szijjártó Péter bekérette a Külgazdasági és Külügyminisztériumba Svédország  budapesti nagykövetét egy bejegyzés miatt, amelyet Annika Strandhäll szociális ügyekért felelős miniszter tett közzé kedden a Twittreen.

A szociáldemokrata politikus az Orbán-kormány családvédelmi intézkedési kapcsán azt írta, „riasztó”, ami Magyarországon történik. „Orbán Viktor most azt akarja, hogy több igazi magyar gyermek szülessen. A politika bűzlik a '30-as évektől, és jobboldali populistaként ködösíteni kell, hogy ez a fajta politika milyen következményekkel jár arra az függetlenségre nézve, amelyért a nők küzdöttek" – hangzik Annika Strandhäll véleménye, Szijjártó Péter viszont úgy nyilatkozott, „megengedhetetlen” a hangnem, amelyet a svéd miniszter használt. A nagykövetnek elmondták, hogy elfogadhatatlannak tartják a miniszter kijelentését, a diplomata pedig tudomásul vette a magyar álláspontot, és ígéretet tett, hogy továbbítja – mondta a külgazdasági és külügyminiszter. – Magyarország a családokra költi a pénzt, Svédország pedig a migránsokra – fűzte hozzá, visszhangozva a csütörtöki kijelentését. Ebből – jegyezzük meg félve – egyelőre annyi igaz, hogy egy friss felmérés tanúsága szerint nőnek, illetve gyereknek lenni is Svédországban a legjobb az egész világon. 

Magyarország a 24. a listán közvetlenül Lengyelország és Csehország mögött, mindössze két hellyel előzve meg Kínát.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.