Mától alapítványi kézben van a Corvinus

2019. július 1., 09:51

Szerző:

Július 1-én hivatalosan is Maecenas Universitatis Corvini vagyonkezelő alapítványhoz került a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartói joga az Információs és Technológiai Minisztériumtól – derül ki a felsőoktatási intézmény lapunknak elküldött közleményéből. A közlemény emlékeztet, hogy az elmúlt hónapokban minden szükséges jogi és gazdasági előkészítő folyamat lezajlott a sikeres átálláshoz; az Országgyűlés megalkotta a szükséges jogszabályokat, májusban megtörtént az új fenntartó cégbírósági bejegyzése, majd sor került az alapító vagyonként szolgáló Richter és Mol részvények állam általi átadására is. 

Fotó: Wikipédia

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter korábban azt mondta, a cél az, hogy a Corvinus a világ 200 és Európa 100 legjobb egyeteme közé kerüljön be. Ha jól sikerül a modellváltás, azt más egyetemeknél is szeretnék megvalósítani a jövőben. Februárban ő jelentette be azt is, hogy az Orbán-kormány az egyetem fenntartására a Mol Nyrt. és a Richter Nyrt. állami tulajdonban lévő 10-10 százalékos részvénypakettje jelentette vagyonnal 380 milliárd forintos alapítványt hoz létre. A Maecenas Universitatis Corvini kuratóriumi elnöke Hernádi Zsolt, a MOL Horvátországban vesztegetéssel vádolt vezérigazgatója.

Elsőként a 168 Óra írta meg, hogy a Corvinus fenntartói jogát elveszik az Emmitől, és az ITM után alapítványi kézbe kerül. Június 27-én derült ki, hogy elnöke a néha Orbán Viktorral ultizgató és a MOL vezérével barátkozó üzletember, Anthony Radev lesz, aki 22 évig volt a McKinsey & Company igazgatója, a McKinsey pénzügyi intézeti munkacsoportját irányította Kelet-Európában. Az ő munkáját – áll a közleményben – segíteni fogja az elnöki testület, amelynek tagjai az elnök mellett a rektor, a kancellár, továbbá mindazok, akiket állandó vagy eseti jelleggel meghív.