380 milliárd forintos alapítványt hoz létre a Corvinusnak az Orbán-kormány

2019. február 11., 20:06

Szerző:

A Mol Nyrt. és a Richter Nyrt. állami tulajdonban lévő 10-10 százalékos részvénypakettje jelentette vagyonnal 380 milliárd forintos alapítványt hoz létre az Orbán-kormány a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartására – jelentette be Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője a Portfoliónak adott interjújában. Maecenas Universitatis Corvini nevet viselő alapítvány kuratóriuma minden jogot megkapja az államtól, ami azt jelenti, hogy az Orbán-kormány elvágja a köldökzsinórt, hivatalos semmi köze nem lesz az oktatási intézményhez, ráadásul az egyetem ingyenes vagyonjuttatás formájában megkapja a jelenleg vagyonkezelésében lévő állami tulajdont képező ingatlanokat és a működéséhez szükséges ingóságokat is. 

Fotó: Bazánth Ivola

Ami a kitűzött célokat illeti, Palkovics László elmondta, a változtatásokkal a versenyképességét szeretnék növelni, hogy a Corvinus 2030-ra a világ 200, Európa 100 legjobb gazdaság- és társadalomtudományi egyeteme közé küzdhesse fel magát. Fejlesztésekre ad lehetőséget – fűzte hozzá –, hogy a Molnál az állami vagyonrészre kifizetett osztalék 2018-ban 9,4 milliárd forint, a Richternél pedig 1,26 milliárd forint volt, ennek az összege, 10,66 milliárd forint pedig meghaladja a jelenleg az egyetemnek adott állami támogatás mértéket. A miniszter beszélt arról is, várják, hogy több legyen az egyetem saját bevétele, például vállalati együttműködésekből – megjegyzése szerint a magyar egyetemek a rendkívül alacsony bevételre tesznek szert kutatásaikból –, ami pedig a képzéseket illeti, alapítványi ösztöndíjas és önköltségesek is lesznek majd. Az egyetem munkatársainak megszüntetik a közalkalmazotti státuszát.

2018 szeptemberében a 168 Óra írta meg először, hogy a Corvinust elveszik az Emmitől, és végül alapítvány fogja működtetni. A Mol-részvénypakett szerepvállalásáról szintén mi értesültünk először.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.