380 milliárd forintos alapítványt hoz létre a Corvinusnak az Orbán-kormány

2019. február 11. 20:06 - szerző: Ágoston Zoltán

A Mol Nyrt. és a Richter Nyrt. állami tulajdonban lévő 10-10 százalékos részvénypakettje jelentette vagyonnal 380 milliárd forintos alapítványt hoz létre az Orbán-kormány a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartására – jelentette be Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője a Portfoliónak adott interjújában. Maecenas Universitatis Corvini nevet viselő alapítvány kuratóriuma minden jogot megkapja az államtól, ami azt jelenti, hogy az Orbán-kormány elvágja a köldökzsinórt, hivatalos semmi köze nem lesz az oktatási intézményhez, ráadásul az egyetem ingyenes vagyonjuttatás formájában megkapja a jelenleg vagyonkezelésében lévő állami tulajdont képező ingatlanokat és a működéséhez szükséges ingóságokat is. 

Fotó: Bazánth Ivola

Ami a kitűzött célokat illeti, Palkovics László elmondta, a változtatásokkal a versenyképességét szeretnék növelni, hogy a Corvinus 2030-ra a világ 200, Európa 100 legjobb gazdaság- és társadalomtudományi egyeteme közé küzdhesse fel magát. Fejlesztésekre ad lehetőséget – fűzte hozzá –, hogy a Molnál az állami vagyonrészre kifizetett osztalék 2018-ban 9,4 milliárd forint, a Richternél pedig 1,26 milliárd forint volt, ennek az összege, 10,66 milliárd forint pedig meghaladja a jelenleg az egyetemnek adott állami támogatás mértéket. A miniszter beszélt arról is, várják, hogy több legyen az egyetem saját bevétele, például vállalati együttműködésekből – megjegyzése szerint a magyar egyetemek a rendkívül alacsony bevételre tesznek szert kutatásaikból –, ami pedig a képzéseket illeti, alapítványi ösztöndíjas és önköltségesek is lesznek majd. Az egyetem munkatársainak megszüntetik a közalkalmazotti státuszát.

2018 szeptemberében a 168 Óra írta meg először, hogy a Corvinust elveszik az Emmitől, és végül alapítvány fogja működtetni. A Mol-részvénypakett szerepvállalásáról szintén mi értesültünk először.