Anthony Radev, a néha Orbán Viktorral ultizgató és a MOL vezérével barátkozó üzletember lehet a Corvinus elnöke

2019. június 27., 13:17

Szerző:

Ma 14 órára Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója és a Budapesti Corvinus Egyetemet fenntartó alapítvány elnöke összehívta az egyetem dolgozóit és diákjait.

Információink szerint a tájékoztatón bejelentik, ki lesz az egyetem elnöke. A pozíció várományosa Anthony Radev.

Az Index egy korábbi elemzése szerint az üzletember „alighanem a kelet-közép-európai régió legtapasztaltabb felső vezetői tanácsadója”, egy globális tanácsadó cég (McKinsey & Co. tanácsadónak - a szerk.) „nagy tudású, helyi irányítója”, „közben egy intenzív társadalmi életet élő, szivarozó, whiskyző, vadászó partiarc”. A portréból az is kiderül, hogy nem csak az OTP-vezér Csányi Sándor és Hernádi Zsolt egyik legjobb barátja, hanem „olykor Orbán Viktorral is ultizik”. Radev a Mol-hoz köthető SEED nevű üzleti magániskolát vezette, bent ül a Mol Nyrt. igazgatóságában, illetve a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségében is.

Az MLSZ éves közgyűlése Telkiben - az új vezetőség tagjai Anthony Radev a kép jobb oldalán áll
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A működtető alapítvány alatt lesz az egyetemnek egy elnöke, alatta dolgozik majd az egyetem vezetése, azaz a rektor, a kancellár (ha akar ilyen pozíciót a fenntartó) és a gazdasági vezető. Az elnök pozíciója tehát kulcsfontosságú.

Az Országgyűlés április 1-jén fogadta el a fenntartó alapítvány létrehozásáról és a kapcsolódó vagyonátadásról szóló törvényjavaslatot. Eszerint az egyetem vagyona átkerül az alapítványhoz, de főépületét megtarthatja az intézmény. Azt a 168 Óra írta meg először, hogy a Corvinust elveszik az Emberi Erőforrások Minisztériumától, és a tárca helyett alapítvány fogja működtetni. Palkovics László februárban jelentette be, hogy az Orbán-kormány 380 milliárd forintos alapítványt hoz létre a Corvinus fenntartására.

Májusban meg is történt a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány cégbírósági bejegyzése. Ezzel pedig az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint minden jogi feltétel adottá vált, hogy július 1-től az alapítvány legyen a felsőoktatási intézmény fenntartója. A bejegyzést Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kezdeményezte.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.